Marek Ztracený: Nejsem milionář, ale zpívání mě uživí

Lubos-Prochazka

Marek Ztracený (24) se stal loni Objevem roku v Českém slavíku. Jak se jeho život od té doby změnil? "Za výdělky z muziky jsem si už koupil postel a televizi, můžu natankovat plnou nádrž nebo pozvat mamku na večeři," zhodnotil s úsměvem pro Kouli rok na české hudební scéně rodák ze Železné Rudy. Letos skončil Marek ve Slavíku devátý s 3628 hlasy. Krátce před finále ankety vydal svojí v pořadí druhou desku Pohledy do duše.

Marku, na Českém Slavíku vystupovali každý rok vítězové z předchozího roku, letos tomu ale po změnách režiséra pořadu tak nebylo. Nemrzí vás to?
Určitě mě to mrzí, protože objevit se a zazpívat si ve velmi sledovaném televizním pořadu je obrovská reklama. Jenomže já jsem s kolegy na ten večer dokonce nedostal ani vstupenku.

Po vašem loňském vítězství v kategorii Objev roku jste na tiskové konferenci seděl mezi Karlem Gottem a Lucií Bílou. Jak vás od té doby berou?
Během roku jsem se s Luckou Bílou a Karlem Gottem moc nesetkal. A když jsme se potkali, byli ke mně milí. Žádní kamarádi ale nejsme, já se jinak s lidmi v showbyznysu moc nebavím. Známe se s Tomášem Klusem, s tím si dokážeme popovídat…

Marek ZtracenýVaše nová deska Pohledy do duše je už pár týdnů na světě. Jak byste ji popsal těm, co ji ještě neslyšeli?
Je to něco jiného než můj debut. To byla deska natočená narychlo, i když ne odbytá. Nové album Pohledy do duše je více já. Tehdy jsem stál ve studiu a vůbec jsem nevěděl, co mám dělat. Byl jsem mladý kluk ze Šumavy z dvoutisícového města. Teď už je to ale samozřejmě trochu lepší. Už nemám jen témata o lásce, ale i o životě jako takovém, o smrt, o prostituci…

Co vás k písni o prostituci Levná instituce inspirovalo?
Pocházím ze Železné Rudy, a tam bylo jednu dobu 21 "bordelů" na tři tisíce obyvatel. Takže sex tam byl opravdu fenomén. A já jsem zažil takový příběh… Seděl jsem v baru, kde byla nádherná ženská, která studovala vysokou školu, a tak jsem se s ní zakecal. Pak odešla a barman mi říká: "Víš, že to je normálně holka z bordelu?" Přišlo mi to trošku zvláštní – a později mě to inspirovalo k napsání té písničky.

I přes novou desku jste v Česku stále zaškatulkovaný s písní Ztrácíš, což byl váš první velký hit. Mrzí vás to?
Mám z toho pořád radost, ale je pravda, že někdy mě to rozčiluje. Jenže lidi na Ztrácíš skvěle reagují na koncertech, je to úspěšná písnička.

Na kdy plánujete koncerty k nové desce?
Bude šňůra, kterou pojedeme od dubna. Čeká nás až dvacet samostatných koncertů.

Není to příliš odvážné, plánovat v téhle době velké turné?
Zdá se, že lidi v dnešní době obecně tolik na koncerty nechodí, ale dokud to neuděláme, tak asi nezjistíme, jestli nepřijdou ani na nás. A já se na koncerty hrozně těším, už máme všechno připravené. Ničím jiným než hudbou nežiju, pořád uvažuju nad tím, jak by to mohlo vypadat… Jet na vlastní turné a užít si ho, to byl vždycky můj sen. Máme navíc oficiálního sponzora, takže lístky můžou být levné.

Upřímně, živí vás zpívání?
Živí. Není to tak, že bych byl milionář, ale už můžu na pumpě natankovat plnou nádrž, vzít mamku na večeři a nemusím si půjčovat na vánoční dárky. Když jsem přišel do Prahy, měl jsem matraci na zemi a neměl jsem televizi – teď už mám velkou postel a velkou televizi, do které si pouštím koncerty.

Na závěr mi prozraďte, stále chodíte s moderátorkou Óčka Marcelou Skřivánkovou?
Nechodíme spolu, ale náš vztah trvá dál. Myslím, že teď je hezčí než kdykoliv předtím. Často se vídáme, ale je to takové otevřené. Teď jsme nezadaní oba.

Podívejte se na klip k písničce Je to zlý z nové Markovy desky

Témata: