Mark Knopfler, model 2015: Když ho miluješ, není co řešit

david-p-stefanovic

Že se sólová alba bývalého frontmana kapely Dire Straits podobají jedno druhému jako vejce vejci, není žádným překvapením. Jenže i tak nás už 20 let baví. Po tom letošním, pojmenovaném Tracker, se ale zdá, že Mark Knopfler vytěžil ze svého obřího talentu všechno, co se dalo.

Jsou muzikanti, které poznáte po prvním tónu. Patří mezi ně i Mark Knopfler. Na jednu stranu mu to vyneslo post jedné z nejuznávanějších rockových ikon 20. století, na stranu druhou nemá posluchače čím překvapit. Každá píseň je prostě knopflerovina jako vyšitá. Rozhodně to neznamená, že by během dvaceti let na sólové dráze nevyprodukoval žádné hity, naopak. Alba Golden Heart (1996) nebo Sailing to Philadelphia (2000) v podstatě neobsahují nic jiného. Za povšimnutí ovšem stojí fakt, že jde o desky, kterými svou sólovou dráhu začal. U letošního Tracker se dá poměrně s jistotou tvrdit, že z něj žádný útok na příčky hitparád nevzejde.

Když ho miluješ, není co řešit. Zlidovělou hláškou od Kofoly se dá Tracker zhodnotit nejlépe. Z toho, co od Knopflera očekáváme, na albu nechybí vůbec nic. Bluesrockové písničky se příjemně táhnou, doprovodný saxofon vyvolává správně melancholickou náladu a Knopflerův napůl zpěv a napůl přednes, u kterého si člověk není nikdy zcela jistý, jestli náhodou není mimo tóninu, těší a uspává.

Několik písní – blues River Towns nebo hravý Skydiver – míří rovnou na srdce. Jenže je tu pořád pocit, že tohle všechno by zvládla stejně dobře zahrát každá solidnější folková kapela. Dokonce i proti posledním Knopflerovým albům Trackeru něco chybí. Nemá neodolatelný drive Get Lucky (2009) ani toulavou rozlehlost Privateering (2012). Je to prostě soubor nových písniček starého pána, jenž za svůj život napsal tolik muziky a podílel se na tak obrovském počtu nahrávek, že už mu nezbývá, než recyklovat sám sebe.

Aby bylo jasno, není to ani náhodou špatné album – pro Knopflerovy skalní fanoušky je v podstatě povinností. Pokud se ovšem chcete seznámit s jednou rockovou legendou (a Dire Straits už máte naposlouchané), sáhněte radši po některé z výše jmenovaných desek. Hned první Golden Heart je z těch, s nimiž vzniká láska na celý život. A díky té si s povděkem a nostalgickou slzou v oku poslechnete i slabší kousky jako je Tracker.

Mark Knopfler – Tracker
Vydavatelství:
Mercury
Celkový čas: 1:00:34 + 17:02
Seznam skladeb: Laughs and Jokes and Drinks and Smokes, Basil, River Towns, Skydiver, Mighty Man, Broken Bones, Long Cool Girl, Lights of Taormina, Silver Eagle, Beryl, Wherever I Go (feat. Ruth Moody)
Bonus: 38 Special, My Heart Has Never Changed, Terminal of Tribute To, Heart of Oak, Oklahoma Ponies, Time Will End All Sorrow, Hot Dog

Témata:,