Martin France: Bojím se o život Ivety Bartošové!


Zpěvák a producent Martin France se v celebritách vyzná. Během svého bohatého profesního života účinkoval v několika slavných muzikálech ( Dracula, Pomáda Jesus Christ Superstar, vlasy atd.) a nechyběl a jako host na koncertních šňůrách Karla Gotta, Ivety Bartošové i Heleny Vondráčkové.

Zpěvák a producent Martin France se v celebritách vyzná. Během svého bohatého profesního života účinkoval v několika slavných muzikálech ( Dracula, Pomáda Jesus Christ Superstar, vlasy atd.) a nechyběl a jako host na koncertních šňůrách Karla Gotta, Ivety Bartošové i Heleny Vondráčkové.

Martin France je v současnosti znám zejména jako pořadatel charitativních společenských akcí, na které zve české celebrity. Už v sobotu 9. června 2012 pořádá druhý ročník benefičního koncertu a Dětského dne Kdo má rád… na Martinském mlýně v obci Hrádek u Trhových Svinů. Server Bleskově.cz je mediálním partnerem této akce, a tak se Martina France rozhodl pořádně vyzpovídat..

Co pro Martina znamená charita, jaký má vztah se zpěvačkou Ivetou Bartošovou a co si myslí o českém showbyznysu? Na to všechno odpověděl Bleskově.cz v exkluzivním rozhovoru!

Iveta je na dně, bojím se o její život!

Iveta Bartošová jednou nedorazila na Vaši smluvenou akci. Co si o ní myslíte, vyhrabe se ze „srabu“ a začne zase zpívat?

Ivety je mi opravdu líto. Zažil jsem s ní možná vrchol v její kariéře, kdy jsem s ní začátkem 90. let odjel dva a půl roku turné a tenkrát to bylo moc fajn. To bylo ještě vše v pořádku. Celkem mi jinak nedorazila na dvě akce. Vždy to bylo přičítáno její nemoci. Ať už to bylo jakkoli, v poslední době asi prožívá své životní dno. Když s ní vidím ty reportáže v televizi, je mi jí vyloženě líto a dokonce začínám mít o její život strach, protože, jak tohle může dlouho vydržet? Vyloženě bych ji přál, aby se z toho všeho dostala, odpočinula si, nabrala nové síly, srovnala si myšlenky a život a hlavně, aby byla konečně šťastná, ať už se v budoucnu zpěvem živit bude nebo ne.

Často pořádáte charitativní akce, co pro vás charita znamená?

Znamená, že jsem zatím soběstačný a zdravý a tak mám takové to vnitřní pnutí a předsevzetí, že „když můžu, tak pomůžu“. Nikdy mi nebyly lhostejné životy druhých a konkrétně postižených či sociálně znevýhodněných a mám to v sobě tak zvláštně zakódované, že pomáhat je správné. Kdo ví, kdy třeba budu jednou potřebovat pomoc i já. Pomáhat druhým, mi dělá vlastně očistu mě samotného.

Letos znovu pořádáte benefiční akci Kdo má rád… na Martinském mlýně v jižních Čechách. V čem se liší od minulého ročníku a na co se můžeme letos těšit?

Liší se určitě skladbou účinkujících. Letos se zde objeví například Petr Kotvald, Marek Ztracený, Bohuš Matuš, Vlasta Horváth, Martina Balogová, Kamelie, Yveta Blanarovičová nebo Světlana Nálepková. Stejní z loňského ročníku zústávají pouze zpěváci Jitka Zelenková, já a moderátorka Markéta Mayerová s Vlastou Vébrem. Jinak se děti v rámci Dětského dne mohou těšit na úplně nové disciplíny – házení dortem, nové pohádkové bytosti, ale i na atrakce, například aquazoorbing na místním rybníku nebo létající ryby. Po skončení koncertu bude pro všechny zúčastněné zdarma diskotéka Hitradia Faktor.

Hvězdičky ze soutěží? Chybí jim pokora Gotta!

Co si myslíte, že chybí českému šoubyznysu?

Na prvním místě peníze. Chybí tu televizní pořady, kde by se prezentovali zpěváci – nemyslím tím ovšem pořady hledající nové talenty, ale klasické zábavné pořady, tak jako je tomu ve většině evropských televizí, kde v pátek nebo v sobotu běží zábavné pořady, kde se zpěváci prezentují. Naše republika to buď se zábavnými pořady přeháněla – buď jich bylo tolik, že už to nebylo ani zábavné a nebo jako teď, že pomalu každý den máte v hlavním vysílacím čase seriál. Bral bych, kdyby to uměl někdo namixovat tak, aby bylo od každého trochu.

Kdo patří k Vaším nejoblíbenějším celebritám a co na nich konkrétního lidsky vyzdvihujete?

Musím říci, že dnes už legendární hvězdy, se kterými jsem spolupracoval, ať už jako zpěvák, nebo s mojí agenturou Martin Production, byly vždy opravdu profesionální, lidské a skromné. Mluvím například o Karlu Gottovi, Heleně Vondráčkové, Petře Janů, Evě Pilarové, Haně Zagorové, Petru Rezkovi, Yvetě Simonové, Věře Špinarové a další. Některé současné mladé hvězdičky vytažené z různých pěveckých soutěží už tu skromnost bohužel postrádají. Stává se nám, že to, co předchozí jmenované hvězdy nikdy nepožadovaly, je u některých současných mladých pěveckých elit na denním pořádku. Požadují kupříkladu ochucené i neochucené minerálky, presso i tureckou kávu, bílé i červené víno, popřípadě tvrdý alkohol, pivo – různé značky, výběr ze tří druhů jídel, tolik a tolik ručníků apod. Někdy to můj mozek opravdu nebere. Ale pak naopak z těchto mladých a bezproblémových musím jmenovat alespoň Marka Ztraceného, Davida Deyla, Kamilu Nývltovou či Jana Bendiga.

Spolupráce s bulvárem ano, lživé články ne!

Někteří Vaši kolegové mají problémy s bulvárem. Co byste jim poradil? Jaký je Váš přístup l bulváru?

Nemám na to ani klíč, ani patent a ani nemůžu nikomu radit, jak se stavět k bulváru a ani obráceně, protože například plno lidí z bulváru se mně ptá, jak se mají stavět k určitým lidem ze šoubyznysu a přes koho se k nim dostat. Pokud se máme vzájemně tolerovat a pomáhat si tím, že můžeme spolupracovat, tak nesmějí vznikat vymyšlené články a kauzy, které za vytvořením „zajímavého článku“ poškodí osobu, o které se píše. To, že článek prodává, chápu, ale přece ne, za každou cenu. Myslím si, že každý novinář by měl odvést svou práci na tak profesionální úrovni, jako pekař, učitelka, zubař, řidič a další. Pokud tito lidé udělají chybu, tak za to platí. V kolika případech se stalo, že novinář si článek totálně vymyslel na absolutní nepravdě, nebo po přečtení článků z jiných časáků a nebo na svých vlastních fantaziích. Radit opravdu nemůžu, stále jsem v tomto jakoby „zobák“ a učím se za pochodu. Možná jen, pokud nechcete, s bulvárem nekomunikujte a nečtěte ho. Jinak všem přeji tolik očekávané jaro.

 

Témata: