Martin France: Letos opět postraším známé tváře na tajemném hradě


Herec a zpěvák Martin France pořádá 7.srpna se svojí agenturou Martin Production již dvanáctou „Noc s hvězdami“ na hradě Houska. A právě tahle akce je jeho srdeční záležitostí.

Martine, jak vzpomínáte na úplně první ročník benefičního koncertu na tomto pověstmi opředeném a tajemném hradě?
Neskutečně to letí, my opravdu tuhle akci pořádáme už podvanácté a bezesporu je to můj nejdelší projekt. V roce 1999 mě majitelé Housky, Ing. Jaromír Šimonek a paní MUDr. Blanka Horová, kteří velice úspěšně napravují výsledky čtyřicetileté „péče“ státu o hrad oslovilispolečně s Janou Huzilovou a Jitkou Vlkovou, zda bych na hradě nechtěl vymyslet nějaký kulturní projekt. Začátky nebyly ale vůbec jednoduché, měli jsem na to snad jen čtrnáct dní. Těžko se sháněli sponzoři a stejně tak účinkující.

První koncert proběhl bez aparatury, účinkovali tam Roman Vojtek, Tanja, Gábina Bártíková a já. Přišlo sotva 40 diváků, většinou rodinní příslušníci a kamarádi. Při našem koncertu stáli tak nesměle na prvním nádvoří na balkoně a my na ně volali:“ “Prosím, tak pojďte k nám.“ Raut probíhal venku u ohýnku, kde jsme si opékali buřty. Byla to i tak úžasná akce. Časem se ale z „Noci s hvězdami na Housce“ stal pojem, vystupuje tam každý rok spousta skvělých umělců, návštěvníci si tuto událost velmi oblíbili a pravidelně máme vyprodáno. Nutno dodat, že veškerý výtěžek jde na obnovu hradu a za dobu konání téhle akce se vybralo něco ke dvoum miliónům.

Houska je také pověstná svým tajemstvím. Střídají se tam záhadologové a pod kaplí se prý dokonce nachází brána do pekla. Máte z Housky nějaký zajímavý zážitek?

Senzitivní lidé si tam opravdu přijdou na své. Pro své kolegy máme každoročně na hradě připravenou i oblíbenou lahůdku, stezku odvahy. A věřte mi, bojí se na ní úplně každý. Jde se podle svíček ze staré půdy až dolů do sklepa. Po cestě potkáváte různá strašidla od kostry až po oběšence. I když jsou v podstatě hodná a neškodí, své dokáže ve fantazii udělat i obyčejný stín. Dole ve sklepě v pekle, kde stezka končí se válí na slámě čertíci a ještě o patro níž sedí na poctivě vykovaném trůně sám Lucifer, který předává všem statečným diplom jako osvědčení, že stezku opravdu zvládli.

Prozradíte nám, kdo je z umělců největší strašpytel?

Tak strachy si občas zakřičí všichni, ale nejvíc řvaly Kamélie. I když je to stezka pouze pro jednoho, Kamélie vyrazily spolu a ještě jsem nakonec musel jít s nimi i já. Iva Frühlingová si zase někde na trase sedla na zem a prohlásila, že pokud pro ní nedojdu, tak dál nepokračuje. Vedl jsem jí tedy za ruku a stačilo, aby se mihnul jen stín a už pištěla. Eva Pilarová mi zase už dva roky slibuje, že si stezku také projde, a když jí přemlouvám, vtipkuje:“Já už jsem starší ženská, ty chceš, aby mě vynesli nohama napřed.“Letos tam bude opět zpívat, tak jsem zvědavý, zda jí ukecám. Zkrátka tajemný hrad dělá své, kam se na to hrabe nějaká noční bojovka na táboře.

Letos se léto opravdu chová letně a láme v teplotách jeden rekord za druhým. Kde nejradši trávíte volné dny?

Jak to jde, vypadnu z Prahy na chalupu. Od loňska tam mám bazén, takže v těch vedrech mi tam bylo úplně nádherně. Chalupa je navíc v úžasné přírodě na Kokořínsku a tam rád aktivně odpočívám. Baví mě sekat zahradu a nebo třeba štípat dřevo. Vždycky si skvěle vyčistím hlavu, vše vidím s odstupem a vznikají tam i pracovní nápady.

Nechybí vám městský život a zábava?

Vůbec ne! Nejsem ten typ, který by v Praze běhal po kavárnách nebo diskotékách. Neexistuje ani, že bych si šel večer sednout do hospody. Bohatě mně stačí pozvání na večírky, kterých se účastním pracovně. Když už se chci sejít s přáteli, uspořádáme si soukromý večírek na chalupě nebo v bytě. I na chalupě je ale kultura. Kousek máme letní kino a dávají tam super filmy. Zrovna se chystám na Ženy v pokušení. Co se týče dovolené, tak počítám i s tím, že bych někdy začátkem podzimu odletěl k moři.

Patříte mezi „plážové povaleče“ nebo spíše průzkumníky okolí a památek?

U vody sebou s chutí plácnu, ale rozhodně bych tam nevydržel od rána do večera. Rád totiž poznávám nová místa. Většinou si půjčíme auto, prozkoumáváme okolí, historické památky a vykoupeme se kdykoli a kdekoli při cestě. Taková aktivní dovolená mě fakt baví.

Agenturu Martin Production už máte nějakou dobu. Jak vám jde šéfování?

Výhodou je, že jsem začínal jako zpěvák a herec, což je do dnešní doby moje hlavní pracovní náplň. Pak přibyla agentura Martin Production a staly se z toho všeho spojené nádoby. Výhoda je v tom, že kdyby mi náhodou zpívání a hraní přestalo bavit, nebyly kšefty nebo už mi to nešlo, produkci mohu dělat do důchodu. Navíc vidím svoji práci i z druhé strany a jen tak mě někdo „neopije rohlíkem“.

Kde vás v současnosti mohou diváci vidět jako herce a zpěváka?

Momentálně v žádném muzikálu nehraju, ale dostal jsem nabídku od Dušana Rapoše na muzikál Fontánu pro Zuzanu, kde bych měl mít jednu z hlavních rolí. Zatím se ale neví, jak to všechno dopadne. V současnosti točím další desku, kde budeme mít nový duet s Martinou Balogovou a dětským pěveckým sborem z České Lípy. A čeká mě spoustu vystoupení na společenských akcích a na pár festivalech.
 

V sobotu 7. srpna od 18.00 se na jednom z nejtajemnějších hradů Evropy na hradě Houska uskuteční již 12. ročník benefičního koncertu "Noc s hvězdami", jehož výtěžek je každý rok poukázán na obnovu hradu. Kompletní program najdete CreateWlink(‚http://www.martinproduction.eu/hrad-houska-782010.phtml‘,’ZDE‘); ZDE

 

Témata: