Máte Opravdovou kuráž? Vyražte s Coeny pomstít otce!

Stefan-Titka

Bratři Ethan a Joel Coenové poslední tři roky nezahálí a točí jeden film za druhým. V roce 2007 to byla úspěšná adaptace Cormaca McCarthyho Tahle země není pro starý, o rok později černá komedie Po přečtení spalte a loni Seriózní muž. V Opravdové kuráži si tentokrát vyzkoušeli western. Na koně usedli „Dude“ Jeff Bridges, Matt Damon a Josh Brolin, aby sehráli role v povedeném klasickém příběhu o cestě za pomstou.

Je trochu nefér nevyslovit v řadě výše jmenovaných herců zároveň i jméno teprve čtrnáctileté Hailee Steinfeld. Nefér i proto, že byla za svůj výkon v Opravdové kuráži nominována na Oscara za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Nutno dodat, že po právu, i když kategorie „vedlejší herecký výkon“ je s ohledem na to, že spolu s Jeffem Bridgesem hraje Steinfeld v celém filmu nejdůležitější roli, trochu zavádějící.

Opravdová kuráž

Ve filmu představuje mladou Mattie Ross, dívku, odhodlanou pomstít vraždu svého otce. Komfort domova opustí nejdříve proto, aby po jeho smrti vyřídila potřebné záležitosti. Ve skutečnosti se ale nehodlá vrátit, dokud nebude otcův vrah Tom Chaney (Josh Brolin) mrtvý. Najme si proto věčně opilého a Jeff Bridges a Hailee Steinfeldpodmračeného Roostera Cogburna (Jeff Bridges), se kterým se vydává na cestu za pomstou.

Opravdová kuráž je divácky vděčný film. Má jasný a přímočarý příběh bez zbytečného psychologizování a vedlejších motivů.
Akční scény jsou tu co do brutality spíše decentní; Coeni se nesnaží o demytizaci divokého západu po vzoru antiwesternu a klasický westernový mýtus oživují v takových barvách, které působí realisticky, avšak zároveň zábavně. Jednoduchý příběh dobře odvypráví – diváka vtáhnou do děje, donutí ho prožívat a teprve po závěrečných titulcích kouzlo zruší.

Ideály a skvělí herci
Film je ovšem o hrdinských ideálech, jasně daných postavách, a v tomto směru se může jevit jako trochu naivní. Příběhů o pomstě už tu pár bylo a Opravdová kuráž nepřináší v tomto směru nic nového. Cíl (pomsta) ale není to, co nás baví, je to samotná cesta.

Jenom sledovat hašteření Jeffa Bridgese a Matta Damona, ztvárňujícího texaského rangera, stojí za to. A způsob, jakým Bridges v jedné scéně nakopává a shazuje z verandy malé děti, vás zaručeně položí do kolen. Matt Damon jako rangerPo herecké stránce je Opravdové kuráži zkrátka jen těžko co vytknout. Dokonce i Josh Brolin, který se na plátně jako Tom Chaney zas tak moc neohřeje, si dokáže získat pozornost.

Za kamerou v Opravdové kuráži znovu operoval dvorní kameraman bratří Coenů Roger Deakins, který s pomocí přesné výpravy a dobových kulis velmi dobře navozuje iluzi „divokého západu“.

Díky detailům, jako je třeba jižanský přízvuk, dokáží herci tuto iluzi ještě věrněji vytěžit; pokud nejste zrovna rodilý mluvčí, nebudete jim zřejmě příliš rozumět. To se týká hlavně Jeffa Bridgese, kterému půlku dialogů nerozumíte kvůli silnému akcentu, druhou kvůli opileckému mrmlání.

Možná, že katarze se u vás na konci Opravdové kuráže nedostaví. Co do zábavnosti je ale film bezkonkurenční. A nemusíte být westernoví fanoušci, abyste si tuhle jízdu divokým západem naplno vychutnali.

Opravdová kuráž (True Grit)
USA/Western/Drama/Dobrodružný/110 minut 
Režie: Ethan Coen, Joel Coen
Scénář:
Ethan Coen, Joel Coen
Hudba: Carter Burwell
Kamera: Roger Deakins
Hrají: Jeff Bridges, Matt Damon, Hailee Steinfeld, Josh Brolin, Barry Pepper
Premiéra v ČR: 17. února 2011