Máte rádi Vetřelce? Tady je 6 podivných faktů o muži, který ho vymyslel

Redakce

Jak se blíží premiéra nového Vetřelce, vzpomínáme na malíře a sochaře H. R. Gigera, milovníka temnoty, který dal kultovnímu vesmírnému monstru jeho podobu. Tady je práv věcí, které o něm dost možná nevíte (a které dokazují, že jeho život byl vážně zvláštní).

  1. Jeho přátelé byli třeba Salvador Dalí či Timothy Leary
    Excentrického malíře asi netřeba představovat, Timothy Leary byl kontroverzní americký psycholog a velký popularizátor LSD.
  2. Nesnášel filmový průmysl
    Giger byl s prvním Vetřelcem spokojený, další díly ale nesnášel a i když poté ještě několikrát s filmaři spolupracoval, netajil se tím, že to je pro něj utrpení.
  3. Vždycky si přál vlastnit hrad, a tak si jeden koupil
    V roce 1990 Giger koupil hrad ve švýcarském městě Gruyéres a o osm let později tam otevřel muzeum. „Vždy jsem chtěl prostor pro všechny své obrazy a plastiky a vždy jsem věděl, že to musí být jedině hrad,“ prozradil tehdy umělec.
  4. Je po něm pojmenována masožravá rostlina
    Když Giger v roce 2014 zemřel, rozhodl se pěstitel Matthew Kaelin pojmenovat po něm jednu speciální odrůdu masožravé květiny. Jmenuje se Nepenthes H.R. Giger a má obzvlášť pichlavé a dlouhé „zuby“.
  5. Giger trpěl nočními děsy
    Tzv. pavor nocturnus je spánková porucha, která se projevuje zejména u dětí náhlým výrazem děsu a křikem ve spaní. Giger s ní měl bohaté zkušenosti a právě to mu bylo hlavním zdrojem inspirace pro tvorbu. Kdo by to byl řekl!
  6. Ve skříni schovával kosti mrtvé snoubenky
    To je tedy jen nepotvrzená pomluva, která se šířila na place Vetřelce. Gigerova snoubenka, modelka Li Tobler, totiž v sedmadvaceti spáchala sebevraždu kvůli těžkým depresím. Žít v temném umělcově světě jí asi dvakrát nepřidalo. Giger ji miloval, byla jeho múzou, a tak by nás to o těch ostatcích vlastně ani nepřekvapilo.

Když se spojí umění a erotika: Věděli jste, že Dalí fotil nahotinky pro Playboy?

Nadpřirozená síla a vysněné technologie v akci aneb 10 nejlepších sci-fi filmů. Znáte je všechny?