Maxïmo Park vydali album Quicken the Heart. Tep vám ale moc nezrychlí


Britská post-punková kytarovka Maxïmo Park není pro českého hudebního fanouška neznámým pojmem; koncem února totiž předvedla velmi povedený koncert v pražském klubu Roxy. A nyní přichází se svou třetí studiovou deskou s názvem Quicken the Heart.

Mladých a nadějných kytarovek vyrostlo v Británii v posledním desetiletí jako hub po dešti. Ať už se honosí nálepkou pop-punk, nebo post-punk, či třeba koketují s elektronikou, jedno mají společné: skvělé debutové album, které nasadilo laťku vysoko. Tak vysoko, že překonat ji nebo alespoň se na dotek přiblížit bylo pro mnohé z kapel nadlidský úkol. Přesně tohle je případ chlapců z Maxïmo Park.

Většinou pouze průměrné písně bez nápadu
Úvodní song Wraithlike, který zahajoval i koncert v Roxy, naznačuje, že celé album by se mohlo držet cesty nastoupené debutem A Certain Trigger. Charakteristický, mírně afektovaný vokál zpěváka Paula Smitha doprovází téměř punkově odsekávané tempo, doplněné zlověstným houkáním sirén. Bohužel už u třetí písničky skupina z této cesty velmi rychle odbočuje a začíná se nořit v průměrných poprockových vodách, kde marně hledá nějaký výraznější nápad. The Kids are Sick Again, první singl z alba, je příliš těžkopádný na to, aby se mohl stát výraznějším hitem. Peckám typu Going Missing z první desky nebo Our Velocity z druhého alba Our Earthly Pleasures se nepřibližuje ani náhodou.

Můžete porovnat: poslechněte si The Kids are Sick Again

Poslechněte si Our Velocity

A bude ještě hůř! Zhruba u sedmé písničky už vše nepříjemně splývá a Smithův hlas vám připadá otravný. Snad jen syntezátorová Roller Disco Dreams, která je jako vystřižená z gangsterky Pulp Fiction, přináší příjemnější zpestření jinak nevýrazné druhé poloviny desky.

Škoda, že Maxïmo Park na svém třetím albu nedisponují odvahou a hravostí kolegů Franz Ferdinand a na druhou stranu ani řízností a nasazením takových The Futureheads. Takhle jen potvrdili postupně klesající úroveň svých alb.

Maxïmo Park: Quicken the Heart
Vydal:
Warp
Stopáž: 35:36
Skladby: Wraithlike; The Penultimate Clinch; The Kids Are Sick Again; A Cloud of Mystery; Calm; In Another World (You´d Have Found Yourself By Now); Let´s Get Clinical; Roller Disco Dreams; Tanned; Questing, Not Coasting; Overland, West of Suez; I Haven´t Seen Her in Ages

Témata: