Mayen: Šest odstínů melancholie na cestě do rodného města

Hana-Slivova

Šest zasněných skladeb, vzpomínky, plány, útržky dějů. Dreampop na trase Praha - rodné město. Písničkář Mayen vydal s nově postavenou kapelou pozoruhodné EP Elegy, které se vymyká svou jemností a bezděčností. Koncertní křest proběhne 23. května v pražském klubu Basement.

Lukáše Vydru alias Mayena, nenápadného a věčně tak trochu zadumaného kluka v ohrnutých kalhotách, kšiltovce a s kytarou, co zní jako srpnové sluneční paprsky, budou znát hlavně ti, které baví klubová scéna. Býval součástí indie skupiny Deaths, s jejím zakladatelem Igorem Brusem spolupracuje doteď.

Písničky z prvního EP Wonder Years (2013) si naživo zahrál před Glass Animals nebo elektro-dream-popovým hudebníkem  jménem Blackbird Blackbird. Nedávno k sobě přibral druhého kytaristu Lukáše Klavrzu, baskytaristu Josefa Hradilka a v produkci zmíněného Brusa dali společně dohromady nové šestipísňové EP Elegy. Dvacet minut pauzy na snění, desku, která by se v kupé mohla podávat jako soundtrack těm, kteří si do ubíhající krajiny jako film promítají všechny touhy, vzpomínky a jejich reinkarnace. A taky docela vzácné a v dnešní době důležité povzdbuzení, že být romantikem nemusí automaticky znamenat životní prohru.

Mayena si můžete poslechnout na SoundCloudu

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/playlists/104997678″ params=“auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true“ width=“100%“ height=“450″ iframe=“true“ /]

Vlastně to odstartoval už jarní singl Hometown s obrázkem prázdného kupé, orámovaný zvukem odjíždějícího vlaku. Mayen v písničce zpívá o tom, že ty nejdůležitější změny nebývají postřehnutelné okem, ale rodí se pomalu a uvnitř. Z celé desky zní Hometown nejsmířlivěji a snad i nejradostněji, i když ke klasické popové rozjuchanosti má, stejně jako samotný autor, daleko. Je to jen elegie v happyendové verzi.

A pak je tu Mayenův žolík – nová kapela, která šesti melancholickými písničkami šoupe, dává jim – ze sólovky Wonder Years nepoznané – odstíny, jemně je ohýbá a posluchače zavádí do dreampopových koutů, jaké známe třeba od žánrových kolegů Craft Spells. Písnička Teen Crimes by se mohla pouštět k filmu v letním kině, v Phantom Pain zas skupina před refrénem zavrčí jako pes, co neštěká, ale rovnou kouše. Sympatický kontrast k Mayenovu neprůbojnému hlasu, jenž je mu zároveň výhodou; vždyť jenom díky hlasu jako zvoneček a kytaře ostré jako žiletky mohla vzniknout tak jemná a přitom intenzivní písnička New Life. „I was born too soon for you I had to wait so long In a shades of blue/And then you changed my life/ Resurrected my heart I´m ready for the new life with you“, zpívá se tu a zní to jako sen příliš hezký na to, aby se někdy mohl stát realitou.

Těžko říct, jestli pro Mayenovu chlapeckou fascinaci dospíváním budou mít pochopení i ti, kterým čas a chuť na jakékoliv rekapitulování odnesl každodenní shon od devíti do pěti. Ale třeba ano. Léto, kdy život běží nejpomaleji, je přeci na pokusy všeho druhu nejlepší.

Mayen – Elegy
Vydavatelství: Starcastic Records
Seznam skladeb: Garden, Phantom Pain, Teen Crimes, Island, Hometown, New Life

Témata:,