Mega úspěch: Martin Harich postupuje v britském X Factoru!

Redakce

Dvacetiletý slovenský zpěvák Martin Harich, který si od absolvování soutěže Superstar v roce 2011 získává své fanoušky, se prosazuje v nejprestižnější pěvecké soutěži Evropy – British X Factor. Během Martinova nedělního vystoupení na festivalu Mezi ploty odvysílala britská televize záběry jeho postupu z bootcampu, který se konal v golfovém resortu poblíž Watfordu.

Málokomu z obyvatel žijících mimo Británii se podaří proniknout do vyšších kol soutěže, která je právem považována za Olymp talentovaných zpěváků z celého světa. British X Factor je nejvyšší metou, jaké mohou dosáhnout. V neděli byla v Británii odvysílána premiéra dílu, ve kterém se představil a z bootcampu postoupil do „Six chair challenge“ také slovenský zpěvák Martin Harich.

Na pódium nastoupilo během jeho vystoupení celkem pět soutěžících (z toho dvě dvojice), z nichž každý měl během jediné společné skladby – hitu Hotel California – jen několik vteřin na to, aby zaujal mýtickou porotu ve složení Simon Cowell, Rita Ora, Cheryl Cole a Nick Grimshaw. Dva postupující a tři soutěžící, kteří si musí ještě týž den sbalit kufry. To je kruté síto, kterým musí každý projít do dalších kol. Martin svých 20 vteřin živého vystoupení využil tak, že sám tvůrce show, Simon Cowell, označil jeho projev na pódiu nepřeložitelně jako „amazing“.

Do soutěže British X Factor se každoročně hlásí tisíce zpěváků. O první postupy z castingů se v letošním ročníku ucházelo celkem více než 30 000 lidí. „Když jsem přišel na první casting do Wembley, postavil jsem se na konec fronty, která vedla kolem téhle celé obrovské haly. Tady začíná pro všechny první nesmírně těžká zkouška. Zvlášť, když si uvědomíte, že podobných castingů probíhá souběžně po ostrovech několik dalších,“ říká Martin a pokračuje:

„Na místo jsem s kytarou dorazil v šest hodin ráno a teprve kolem sedmé večer se na mě dostala řada. Já osobně jsem pro casting vybral skladbu Pompeii od Bastille, z které jsem zazpíval jen asi 15 sekund.“

Dalším křtem ohněm je samotný bootcamp. „Když sedíte v komplexu golfového resortu u Watfordu jako jeden ze 180 soutěžících, kteří prošli prvním sítem, a na velkoplošných obrazovkách vidíte vystoupení ostatních, uvědomíte si, že tady jste v absolutně jiném světě a na jiné úrovni, než v jakékoli lokální talentové soutěži a máte chuť se okamžitě otočit a jet domů. Ale v tu chvíli to už nejde a jen čekáte ortel,“ vypráví Harich.

To, že úroveň této soutěže je naprosto odlišná než její odnože nebo jiné soutěže, které známe z jednotlivých zemí, dokazuje i fakt, že vítěz každého ročníku British X Factor je doslova katapultován do vrcholného shoubyznysu a během několika týdnů se dostává do celoevropského povědomí fanoušků hudby. Vzpomeňme v tomto ohledu například na hvězdy, které odsud vzešly, jako například One Direction, James Arthura nebo Little Mix.

Témata: