Mercedes-Benz Prague Fashion Week: Přehled, co vás tam čeká

karolinabranikova

Největší tuzemská módní událost roku je za dveřmi. Od 31. srpna do 6. září čeká Prahu pátý ročník mezinárodního festivalu české a slovenské módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Ano, čtete správně. Z pouhého weekendu se stal celý week a my vám přinášíme výběr z letošního nabitého programu.

Praha si našla své místo na světové módní mapě a řadí se hned vedle New Yorku, Berlína, Sydney, Moskvy, Istanbulu či México City, kde se MB Fashion Weeky odehrávají pravidelně. Z prominentní Pařížské ulice, kde bylo v rámci MBPFW postaveno nejdelší molo ve středí Evropě, se přesouvá do atraktivních historických budov. Přehlídky a doprovodný program tak letos můžete navštívit třeba v ulici Na Příkopě v Muzeu moderního skla ZIBA, ale také v Mystic Skateparku na Štvanici.

Jakub Polanka

Na Štvanici můžete v sobotu 5. září potkat jednu z ikon současné české návrhářské scény, Jakuba Polanku. Pevné základy z pražské UMPRUM a zkušenosti z Francie mu mimo jiné vynesly ocenění za designéra roku na Czech Grand Design a stal se také laureátem ocenění Huberta de Givenchy. A i s přítomnými zástupci Vogue si bude mít Jakub Polanka jistě co říct. Magazín Vogue Italia ho totiž označil za jednoho z nejnadějnějších talentů mladé generace a tento názor sdílí i Elle. 

Na přehládce Jakuba Polanky s názvem LAFORMELA se můžete těšit na kolekci jaro/léto 2016, která podle organizátorů udává rytmus známým hitem Beastie BOYS (You Gotta) Fight For Your Right (To Party)!. 

Zdroj: Facebook Jakuba Polanky/Anna Mrázek Kovačič

LaFormela

K nabitému sobotnímu programu přispěje i česko-slovenské návrhářské trio tvořící pod značkou LaFormela. Antonín Soukup, Miroslava Kohutiarová a Katarína Ravasová sahají pro inspiraci do minulosti a odkazují na kulturu, tradice, historii i přírodu. Loňští vítězové ceny Czech Grand Design razí ženskost a estetiku, na kterou se můžeme těšit i v jejich nové kolekci jaro/léto 2016. 

Kolekce Feminity. Zdroj: Facebook LaFormela/Patricia Kvasnovska

Chatty

Návrhářky Anna Tušková a Radka Sirková založily značku Chatty před deseti lety a za tu dobu již stihly nasbírat několik ocenění. Dynamická a svěží dvojka bodovala na Designbloku, dočkala se i tří nominací na Módního designéra roku v rámci cen Czech Grand Design a loni navštívily i Mercedes-Benz Fashion Week v Berlíně. Na mola útočí po svém. Do povědomí se totiž zapsaly především výrobou zakázkových džín a denimovými kousky všech druhů. 

V sobotu 5. září se pražské Štvanici představí s kolekcí Dusty Pictures Chatty, jejímž motivem je myšlenka rychlého plynutí času. Modely budou vyprávět o tom, jak se nové mění ve staré, módní ve fádní a trapnost v nostallgii. 

Šaty od Chatty si ráda oblékne i herečka Martha Issová. Zdroj: Facebook Chatty

Markéta Martišková

A pořádně barevno bude na Štvanici i v neděli 6. září, kdy na mola skateparku vstoupí modely návrhářky Markéty Martiškové. Markétinu tvorbu jsme mohli zaznamenat například letos v květnu na pohádkové výstavě Bylo nebylo, kde vystavovala spolu s Janjou Prokić nebo Petrou Ptáčkovou. 

Návrhářka a designérka, která žije střídavě v Čechách a belgických Antverpách, tvoří hravé a barevné modely a nebojí se používání nových technik. Vtip se odráží i v její poslední kolekci na jaro/léto 2016 s názvem Je suis Artisanal, na které spolupracovala s designérkou Denisou Adolfovou. Kolekce se vrací do rajské zahrady a pojímá výklad vyhnání z ráje po svém. Jak by to dopadlo, kdyby Eva neuposlechla hada a místo jablka si z něj udělala kabelku? Nechme se překvapit oslavou ženskosti ve všech podobách. 

Kolekce Markéty Matiškové Keep in Balance. Zdroj: MB Prague Fashion Week

Studio Defresh

A protože MB Prague Fashion Week letos navázal spolupráci také s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou v Praze, nesmí v programu chybět ani nadějní studenti UMPRUM. K těm patří například duo Tereza Ledvinová a Filip Hieke alias Studio Defresh. Problematiku mladé generace komunikují základním oděvním prvkem v podobě bílého trika. Ale také zelená má v jejich tvorbě své výsadní místo. 

Pro svou přehlídku v pražském Muzeu moderního skla ZIBA si vybrali jako ústřední motiv French skipping, v tuzemských podmínkách známější jako prosté skákání přes gumu. Už to napovídá, že jejich kolekce pro jaro/léto 2016 bude hravá a můžeme se těšit, kam studenty účast na MBPFW „vystřelí“. 

Zdroj: Facebook Studia Defresh

Témata: