Meryl Streep dostala Oscara. Nejlepším filmem je The Artist

Lubos-Prochazka

Herečka Meryl Streep (62) získala Oscara za roli britské expremiérky Margaret Thatcher ve filmu Železná lady. Nejlepším snímkem se stal němý francouzský film The Artist. Celkem obdržel pět sošek, stejně jako jeho hlavní rival Hugo a jeho velký objev.

Rekordmanka v počtu nominací Meryl Streep (do teď jich nashromáždila 17), dostala svého třetího Oscara. Naposledy uspěla v roce 1982 za hlavní roli ve snímku Sophiina volba.

Kdo letos dostal Oscara:

Režie
Michel Hazanavicius – The Artist

Herečka v hlavní roli
Meryl Streep – Železná lady

Herec v hlavní roli
Jean Dujardin – The Artist

Herečka ve vedlejší roli
Octavia Spencer – Černobílý svět

Herec ve vedlejší roli
Christopher Plummer – Začátky

Hudba
Ludovic Bource – The Artist

Nejlepší píseň
Man or Muppet – hudba a text Bret McKenzie – film Mupeti

"Děkuji moc, když řekli moje jméno, tak se polovina Ameriky povzdechla: Ale ne, proč zase ona… Ale to je jedno. Nejdřív chci poděkovat Donovi, svému muži, udělal jsi toho nejvíc v našem životě," řekla na pódiu Streep.

Cenu za nejlepší ženský výkon ve vedlejší roli obdržela Octavia Spencer za roli v dramatu z doby amerického hnutí za občanská práva Černobílý svět.

Mezi muži ve stejné kategorii převzal sošku Christopher Plummer za roli ve filmu Začátky a v 82 letech se stal vůbec nejstarším držitelem Oscara.

Návrat zpět. Vyhrál černobílý němý film
Snímek The Artist, který se odehrává na sklonku éry němého filmu, vyhrál ceněné Oscary za nejlepší režii a film jako vůbec první francouzský snímek. Uspěl také v klání o nejlepšího herce. Sošku si odnesl Francouz Jean Dujardin.

Producent vítězného filmu Thomas Langmann v děkovné řeči zmínil svého otce, režiséra a producenta Clauda Berriho, který, jak připomenul, spolupracoval například s Milošem Formanem. Režisér Michel Hazanavicius pak žertem poslal do postele své děti, které ceremoniál sledovaly v Paříži.

The Artist už v pátek dostal pět prestižních francouzských filmových cen César – mimo jiné za film roku, režii, nejlepší herečku v hlavní roli a nejlepší hudbu.

http://www.youtube.com/watch?v=dNq1uK24jN0

http://www.youtube.com/watch?v=OK7pfLlsUQM

 

Témata: