Metallica v kině: Zážitek dobrý skoro jako koncert

Stefan-Titka

Chodíte rádi do kina? Máte rádi pořádně hlučné a energické koncerty? A hlavně: máte rádi Metalliku? Pokud jste kladně odpověděli alespoň ve dvou ze tří případů, máme pro vás program na večer - Film Metallica: Through the Never.

Film Metallica: Through the Never už od začátku sliboval nevšední zážitek a spojení záznamu koncertu kapely s filmovým příběhem, který jej rámuje, znělo jako něco, co vážně chcete vidět. A nutno říct, že zklamaní by na konci neměli být ani ti, kteří kapele fandí dlouhé roky, ani publikum Metallikou nepolíbené.

Poslechněte si Metallicu v Youradiu

Je ale samozřejmě ku prospěchu věci, pokud vašim uším hudba Metalliky alespoň trochu lahodí. Upínat se jen na „příběh“ v tomto případě není ideální, protože příběh je trochu silné slovo. Hlavním hrdinou je ve filmu kluk jménem Trip (Dane DeHaan), skejťák a taky osoba pro všechno v zákulisí chystaného koncertu kapely. Po rychlém průchodu backstagí a letmém kontaktu se členy Metalliky dostane Trip úkol, který ho z arény vyprodaného koncertu vyšle do ulic města pro tajemnou tašku, již „kapela potřebuje“.

Co následuje, je tak trochu psychedelická cesta chlapcovým podvědomím (nevědomím?). Tripův „trip“ je plný velmi klipových efektních scén. Jako byste spíš než ucelený děj sledovali několik klipů, které spojuje jedna postava.

Jednotlivé hrané segmenty mají post-apokalyptický feeling, skoro až lynchovsky bizarní, a většina scén je vizuálně velmi podmanivá. Je vidět, že klíčem k vyprávění byly jednoduché, ale výrazné filmové obrazy; s dobře natočenou davovou scénou, kde se mydlí rebelové v šátcích a kapucích s policejními těžkooděnci, nic nezkazíte. Když navíc přidáte hrůzu nahánějícího jezdce na koni s kladivem, jenž nejspíš nepatří ani k jedné skupině a bůhvíproč své oběti věší na kandelábrech, o pozornost diváků se bát nemusíte. Na škodu není ani fakt, že DeHaan má velmi charizmatický projev.

Hlavní devízou však zůstává hlavní hvězda večera – Metallica a její bombastické pódiové vystoupení. S pódiem si stavba i designéři pohráli víc než dost a výsledek stojí za to. I přes výraznou režii Nimróda Antala (Kontroll, Predátoři) působí energie kapely přirozeně a spontánně a koncert nepadá do umělé kašírky. Kapela v čele s frontmanem Jamesem Hetfieldem valí jednu pecku za druhou, tu a tam proloženou volnější pasáží. Jestli se ptáte, nechybí ani nestárnoucí Nothing Else Matters.

Živému koncertu se film ještě vyrovnat nedokáže, ale IMAX se této zkušenosti velmi dobře blíží. Pokud se o tom chcete přesvědčit na vlastní oči (a uši), máte čas do 2. října. Poté se film přesune do normální kinodistribuce.

Metallica: Through the Never
USA/hudební/akční
Režie: Nimród Antal
Hrají: Metallica, Dane DeHaan, Mackenzie Gray a další

Témata:, ,