Meteora je mrtvá, ať žijí Linkin Park!

Jana-Moravcova

Pro řadu skalních fanoušků bude nová deska poslední kapkou. Linkin Park sice zacelili kruh a s pátým albem Living Thing se žánrově vrací na začátek kariéry, nu-metalu tu ale najdete poskrovnu. Půlhodinové album nabídne opět elektroniku a ukáže i citovou stránku kapely, kvalitativně ovšem Linkin Park nezadržitelně rostou.

„Tohle přeci nejsou Linkin Park,“ bránili se po vydání očekávané předloňské desky A Thousand Suns (recenze) nejen skalní fanoušci kalifornské formace.

Koncepční deska ovšem nabídla silný zážitek, který však nebyl pro nu-metalové nadšence košer. Příliš radosti jim ovšem neudělá ani letošní počin Living Things. Parta kolem Chestera Benningtona a Mike Shinody se sice žánrově ohlíží za začátkem své kariéry k slavným albům Hybrid Theory (2000) a Meteora (2003), tvoří ale úplně jinou muziku než tenkrát.

Report: Linkin Park v divadle rozdali sebe i ručníky

Promyšlené aranže a nejniternější emoce ohlodávají Linkin Park až na kost. Procítěné kusy jako Roads Untraveled a klavírní Until It Breaks dávají posluchači nahlédnout pod citovou pokličku všech členů kapely a poukazují na složitý proces dospívání jedné kapely.

Poslechněte si Linkin Park v YouRadiu

Linkin Park se za dvanáct let od debutové desky vylíhli z kukly jako vzácný motýl. Z nevybitých nu-metalistů jsou rozvážní pánové, kteří si vybijí agresivitu ve Victimized a síly vzápětí srovnají melodičností Castle of Glas nebo hitovým singlem Burn It Down. Jednotlivé skladby stále obalují elektronickými motivy, ovšem mnohem rozvážněji, než by si snad mohli dovolit.

Ze starých počinů si noví Linkin Park půjčují jen něco; Shinoda zase rapuje jako o život, Bennington propůjčuje skladbám svůj pověstný ječák, stejně tak se jako za starých časů kapela opírá do kytar. Novinkou je u Linkin Park práce s emoční hloubkou a také krácení zvukové stopy.

Album má jen trochu víc než půl hodiny, což je dobře; kapela se vyhnula zbytečnému zatěžování posluchače vatou. Skvělou práci tak odvedli nejen muzikanti, ale i jejich starý známý Rick Rubin, pohodlně usazený v producentském křesle.

Linkin Park - Living ThingsNa rozdíl od A Thousand Suns nemůžeme mluvit o propracovaném konceptu, který kapela mytizovala zákazem překlikávání mezi jednotlivými skladbami.
Na Living Things ovšem fungují skladby zcela samostatně, překlikávejte si tedy podle libosti a najděte si tu, která je vám nejbližší. Deska má osobní ráz, proto má ambice stát se mantrou kapely. A při troše tolerance jednou snad i mantrou fanoušků.

Linkin Park – Living Things
Vydavatel: Supraphon/Warner music
Celkový čas: 36:59
Seznam skladeb: Lost In The Echo, In My Remains, Burn It Down, Lies Greed Misery, I’ll Be Gone, Castle Of Glass, Victimized, Roads Untraveled, Skin To Bone, Until It Breaks, Tinfoil, Powerless 

Témata:,