Mezinárodní festival Divadlo 2015: Co se skrývá za plzeňskou oponou

karolinabranikova

Plzeň svůj letošní kulturní úděl bere vážně a celý rok na nás chrlí nespočet skvělých akcí. Důkazem, že vše ještě zdaleka není u konce, je i 23. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo, který bude hostit od 9. do 17. září. Pokud vaše srdce propadla prknům, která znamenají svět, nenechte si letošní ročník ujít a nechte se inspirovat naším výběrem toho nejlepšícho z české i zahraniční divadelní scény.

(A)pollonia

Exkluzivní místo pro hru z taktovky exkluzivního režiséra. Opus (A)pollonia předního polského režiséra Krzysztofa Warlikowského si v Plzni vydobyl jedinečné prostory plzeňské kreativní zóny DEPO2015 a to i kvůli technické náročnosti hry. Čtyřhodinové představení rozhodně nebude odlehčeným kouskem na dobrou noc. Warlikowski v něm za doprovodu živé hudby zpracovává polské otázky dvacátého století pomocí textů od antických literátů i současných polských spisovatelů. Zdánlivě nesourodá kompozice textů reflektuje historii obětí a sebeobětování v dlouhých lidských dějinách a otevírá židovskou otázku, téma 2. světové války, národní identity i odpovědnosti a viny. Na plzeňskou premiéru se můžete přijít podívat ve středu 9. září nebo navštívit představení o den později. 

Ukázka ze hry (A)pollonia. Zdroj: Facebook mezinárodního festivalu Divadlo

Nepřítel lidu

Díla norského dramatika Henrika Ibsena už vás jistě někdy na jevištích potkala. V Plzni se můžete těšit na adapataci hry Nepřítel lidu v režii Thomase Ostermeiera. Berlínské divadlo Schaubühne s Ibsenovým kusem slaví v posledních třech letech úspěchy na mezinárodních divadelních festivalech. Na to, jak se moderní činohra popasovala s nelehkými otázkami dramatu, se můžete přijí přesvědčit 11. a 12. září do Nového divadla v Plzni. 

Ukázka ze hry Nepřítel lidu. Zdroj: Facebook mezinárodního festivalu Divadlo

Play Underground

Program mezinárodního festivalu divadlo není plný těžkých děl světoznámých dramatiků, ale divadlo a herectví bere i s nadhledem. Play Underground je představením pro jednoho diváka, na kterého čeká interaktivní hra s herci a rekvizitami. Účinkující divák dostane tablet a sluchátka s 3D zvukem a na 15 minut bude přenesen do virtuální reality akčních filmů, videoher a kultovních odkazů. Představení je zdarma a na termíny 10., 11. a 12. září je doporučeno se rezervovat

Foto: Web mezinárodního festivalu Divadlo

CHA CHA CHA aneb CHArlie CHAplin a jiná CHÁska 

Ani divadelní soubor hostujícího města samozřejmě nesmí v programu chybět. Loutková inscenace plzeňského Divadla Alfa střetává nejznámější světové komiky jako Charlieho Chaplina, Laurela a Hardyho nebo Bustera Keatona na jevišťátku, i když se v reálném životě nikdy nepotkali. Celé představení se nese v duchu zlatého věku filmové grotesky a můžete se těšit na všechny scény, které se vám ve spojistosti s těmito jmény vybaví. Šlehačkovou bitvu za doprovodu živé klavírní hudby si nenechte ujít 11. září na Malé scéně Nového divadla. 

Foto: Web mezinárodního festivalu Divadlo

Požitkáři

Pražské Divadlo Na Zábradlí přiveze do Plzně zábavnou a cynickou hru Požitkáři. Inscenace o devíti hercích (Miloslav König,
Leoš Noha, Dita Kaplanová a další) se schází v rudém pokoji a tvoří bizarní panoptickou podívanou, jejíž příběh se z jeviště pomalu line za doprovodu rozhovorů, přemítání o smrti, černého humoru i nadsázky. Groteskně temná hra se na jevišti divadla usídlila před necelým rokem, ale kritické ohlasy jí fandí i díky režijnímu a scénografickému provedení. S Požitkáři máte v rámci festivalu jen jednu šanci, a to 12. září ve Velkém divadle v Plzni. 

Foto: Web mezinárodního festivalu Divadlo

Témata:,