MGMT musejí být šílení

ondrejbambas

Podobně jako se součástí popkulturního života staly Hvězdné války, má americké experimentální duo MGMT šanci vybudovat si svou vlastní pozici v hudebním světě. Pokud si tedy po poslechu jeho třetí desky neřeknete, že se dočista zbláznilo.

Všechny zvěsti o návratu k hravým melodiím a popovému zvuku jsou definitivně… zvěsti. Protože Andrew VanWyngarden a Ben Goldwasser alias MGMT na své třetí desce ukazují, že jejich představivost nezná mezí.

Poslechněte si MGMT v Youradiu

Většina náhodných posluchačů často ani netuší, že má tu čest poslouchat právě MGMT, přestože první tóny skladeb Time To Pretend nebo Kids z první desky Oracular Spectacular (2007) rozpozná každý. Na pokračování Congratulations naopak hitmakery nepoznal ani leckterý fanoušek, protože MGMT tu odhalili svoji lásku k psychedelickým tónům a líbivý pop volně přetavili v rockovou bezstarostnou jízdu z dob květinových dětí.

Stejnojmenný třetí disk jde ještě mnohem dále. Za hranice vesmíru, za hranice lidského chápání a zdravého rozumu. Na první pohled se zdá být chaotický, nesourodý, disharmonický. Odhalit staré dobré jádro není lehké a je k tomu třeba nějaký čas, faktem ale zůstává, že tam je.

Nejlepší důkaz podává první singl Alien Days nebo skladba Plenty Of Girls In The Sea, ze které by po odstranění elektroniky a přidání nějakého toho na na na popěvku vznikla skvělá raná beatlesovina. Ostatně většina nových skladeb MGMT má příchuť psychedelických nálad 60. a 70. let, jen nově zabalených do džungle budoucnosti; při poslechu coveru Introspection tak slyšíte kytaristu a zpěváka ze 60. let Faine Jadea, jen příběh se neodehrává na rozkvetlé louce, nýbrž na palubě kosmické lodi.

MGMT mají rádi masky a baví je schovávat se za ně. V jejich písničkách jsou slyšet vlivy M83 (Mystery Disease) nebo například Radiohead (Astro-Mancy), pod škraboškami si ale žijí svým vlastním – tak torchu sobeckým – MGMT - MGMTživotem. Na své posluchače myslí až v druhé řadě a s muzikou si hrají, jak se jim zrovna zlíbí. Tak třeba součást deluxe Optimazer; propojení audia a videa má skladbu posunout do dalšího levelu, jenomže skousnout, natož pochopit tohle dílo není vůbec jednoduché.

MGMT se zkrátka kupředu nehýbou. I napotřetí rochní ve vlastní podivnosti, v čemž ostatně bude asi i jejich kouzlo.

MGMT – MGMT
Vydavatelství: Columbia
Celkový čas: 44:10
Seznam skladeb: Alien Days, Cool Song No. 2, Mystery Disease, Introspection, Faine Jade cover, Your Life Is a Lie, A Good Sadness, Astro-Mancy, I Love You Too, Death, Plenty of Girls in the Sea, An Orphan of Fortune

Témata: