M.I.A. o Lady Gaga: „Neušla žádnou cestu a jenom kopíruje“

Hana-Slivova

Jsou jako den a noc  - pop ikona Lady Gaga a kontroverzní rapperka M.I.A. Jeden by řekl, že tyhle dvě holky by se o sebe vůbec nemusely zajímat; každá si přeci k prezentaci názorů a muziky vybrala jinou cestu. Jedno mají ale společné: gesta. Lady Gaga pojímá každou show jako velké divadlo, M.I.A. se zase nahlas opřela do moderátorky Oprah Winfrey, která vychvalovala „Gaginu“ popularitu.

V internetovém světě bychom zřejmě nenašli nikoho, kdo by neviděl alespoň kousek klipu newyorské popové ikony Lady Gaga. Talentovaná zpěvačka a klavíristka, která se rozhodla, že svou popularitu – podobně jako kdysi Madonna – postaví na lascIvních a občas i šokujících gestech či oblečcích, samozřejmě vzbuzuje i řadu negativních emocí.
pollNaposledy se do Lady opřela rapperka M.I.A., rodilá Londýňanka, duší i kořeny však žena z bolestné Srí Lanky v Indickém oceánu. Svou zlobu ventilovala poté, co ji vytočila televizní celebrita Oprah Winfrey, M.I.A.která moderovala letošní ples v Metropolitním muzeu v New Yorku.

Šlo hlavně o moderátorčinu řeč, ve které vychvalovala Gagu za to, že pomáhá Američanům vydávat ze sebe to nejlepší. „Takoví jsou pro mě úplně jiní Američané. Jako je to všechno otázka peněz? Záleží na počtu prodaných desek? Je to fakt o cestě, kterou jeden musí ujít? Protože jestli jo, tak pro Lady Gaga to vážně nebylo nic. Z Upper East Side, kde se narodila, to měla do umělecké školy a sem na pódium asi tak čtyři míle,“ řekla naštavná M.I.A. magazínu Time Out.
Postěžovala, že Oprah Winfrey se k ní na závěrečné party chovala velmi chladně. „Stála tam se ženou Davida Bowieho Iman. Iman se mnou vždycky tancuje a objímá mě, ale Oprah vypadala, jako kdybych ji dost štvala,“ dodala.

Kopíruje Madonnu!
M.I.A. se o Lady Gaga vyjadřovala už letos na jaře, kdy ji měl na obálce magazín NME. „Stylizuje se do Madonny a Grace Jones, ale její muzika zní jako dvacet let staré disko z Ibizy. Dobře napodobuje a kopíruje, ale rozhodně neudává trendy,“ řekla.

M.I.A.: Mám dost všech těch hvězdiček
Rapperka vydala v polovině července třetí řadovou desku, kterou pojmenovala Maya. Uslyšíte na ní i singl Born Free (Na Kouli: Zpěvačka M.I.A. má nový...). V klipu k písničce poukazuje na svévolné zlo, které vládne světu.
S tím, a hlavně s tehdejší občanskou válkou na Srí Lance, ostatně souvisí i její rok a půl staré vystoupení na cenách Grammy, kde zazpívala tři dny před porodem. „Mám dost všech těch pop hvězdiček typu BonaU2, které říkají, že máme dát šanci míru. Radši bych řekla, abychom další šanci válce. Na Grammy jsem šla proto, abych upozornila, že za měsíc u nás umře 50 tisíc lidí. Všichni měli šanci pomoci, ale nikdo to neudělal,“ citoval ji magazín New York Times na jaře letošního roku.

M.I.A. a její nejslavnější deska Paper Planes z předchozí desky Kala

Lady Gaga  a Poker Facce

Témata:,