Michael Jackson ve stínu Velké čínské zdi. Znáte ale třeba Jane Zhang?


Čína je jiný svět. Přesto tam v obchodech také narazíte na Michaela Jacksona, v televizi na čínskou obdobu SuperStar, ale taky na armádní pěvecký sbor na Velké čínské zdi. Určitě je na hudební scéně v Číně také co poslouchat, ale Evropan si musí zvykat.

Za necelé dva týdny v Pekingu jsem stačila poznat místní prostředí jen letmo. Číňané jsou vesměs přátelští a usměvaví. Někteří ani nevědí, kde leží Evropa. Umějí dobře obchodovat. A samozřejmě taky poslouchají muziku.

Koho si koupíte v čínských obchodech?
Hádejte, která tvář na vás v Pekingu vykoukne, ať už jste v supermarketu, nebo v pouličním obchůdku? Samozřejmě Michael Jackson. V uměleckých uličkách hned několikrát po sobě. Velkým dílem za to asi může zpěvákovo nedávné úmrtí. Dalším nejčastějším západním interpretem je Iggy Pop. Koupit si můžete alba i dnes už téměř zapomenutého Rickyho Martina nebo legendárních punkových Clash. Je také hodně slyšet herce a rappera Willa Smitha, při zahajovacím ceremoniálu v té době probíhajícího kongresu Intersteno zněla jako podklad známá ústřední znělka Pirátů z Karibiku.

Uznávané ženy čínské hudby
Místní MTV nabízí spoustu čínských popových interpretů, na první poslech znějících jako Rihanna, Lily Allen nebo Kelly Clarkson. Anglicky zpívají čínští interpreti v místní televizi jen zřídka. Výjimkou je Jane Zhang, která se v roce 2005 umístila jako třetí v soutěži SuperGirl, čínské obdobě SuperStar, a od té doby ji považují za jednu z nejlepších čínských umělkyň.

Poslechněte si Jane Zhang v písni Loving You

Byla jsem svědkem příprav významného koncertu slavné čínské sopranistky Tan Jing, „hlasu armády“, při oslavách založení Čínské lidové republiky, a to přímo na Velké čínské zdi. Ukázky jejího pěveckého projevu připomněly svou podmanivostí finskou Tarju Turunen, bývalou zpěvačku metalových Nightwish.

Tady je Tan Jing ve vojenské uniformě s písni Miluji tě, Číno

http://www.youtube.com/watch?v=5DFqH5WQNiM

Hudba a videoklipy na internetu? Nedostupné!
Na co už si většina nás, Čechů, zvykla, je využívání serveru pro sdílení videí Youtube.com. Z pekingském hotelu jsem se přes něj chtěla podívat na videa některých čínských interpretů, ale stránky se nenačetly, stejně nedostupná byla populární sociální síť Facebook.

Veliký Peking mi dal pocítit, že čínské hudby je všude plno. Nedostatek západní hudební produkce jsem za tak krátkou dobu nestačila pocítit.