Michal Hrůza: Vyzývám kolegy, ať složí hit letošních Vánoc!

KatarínaStraková

Písničku Sněhulák z nového alba Den napsal Michal Hrůza inspirován dětským obrázkem. Jeho cílem je - po vzoru filmu Láska nebeská - udělat z ní vánoční hit. „Přihlásil jsem se do soutěže o nejlepší českou vánoční písničku. Ta soutěž zatím neexistuje, ale rád bych ji tímto odstartoval,“ říká Hrůza.

Albem Den uzavřete projekt Noc a Den. Proč jste to vůbec rozdělil? Nebylo by jednodušší prostě vydat rovnou dvojalbum Noc a Den, než vydávat postupně dvě desky jedné koncepce?
Protože písničky nebyly hotové. Když jsem přemýšlel, co udělat nového, měl jsem temnější období a necítil jsem se na to, abych udělal vyrovnanou desku. Poněvadž se mi ta období většinou střídají, řekl jsem si, že jich využiju a udělám nejprve temnější, melancholičtější desku – a tak vznikla Noc (recenze). Den (přečtěte si o něm v boxu) se mi však dělal velmi příjemně a mnohem jednodušeji než Noc, která byla docela vydřená. Sám se teď cítím mnohem lépe než před dvěma lety, v době, kdy vyšla Noc.

Poslechněte si Michala Hrůzu v Youradiu

Překvapuje mě, že se vám na druhé desce pracovalo lépe. Naopak bych čekala, že se po temné Noci budete muset do radostnějších písniček nutit, zvlášť, když jste předem ohlásil, že takové budou.
Toho jsem se také obával. Původně jsem chtěl Noc vydat po roce, ale protože jsme dělali hudbu k filmu Martin a Venuše, zdrželo se to a já jsem za to zpětně rád. Největší vlna prosvětlení přišla až kolem přelomu loňského a letošního roku. Základ písniček tedy vznikl až teď.

Po temné noci je tu radostný Den

I když měl druhý díl koncepčního dvojalba Noc a Den původně vyjít rok po předchůdci, nakonec se pauza protáhla na dvojnásobně dlouhou dobu. A zvuku novinky to prospělo – kdyby totiž Michal Hrůza předložil krátce po melancholické, potemnělé Noci hned rozjasněný Den, ne všichni posluchači by tak ostrý kontrast museli skousnout.

Čas na posun od pochmurných písniček k veselým aranžím ale uzrál a desítka nových skladeb funguje nečekaně opravdově. Zpěvák znovu vychází ze svých kořenů v chytrém popu, optimistickou náladou však písně přinášejí jiný pohled na jeho tvorbu.

Z desky je cítit především radost ze života, ať Hrůza zpívá o slunečních paprscích v písní Slunce nebo o polární záři v prochladlé Rovaniemi. Navíc si znovu šikovně vybral hostující zpěvačku, po Kataríně Knechtové nebo Anetě Langerové zní tentokrát ze dvou písniček charismatický vokál Kláry Vytiskové, a čeština jí nečekaně sluší.

Radostné vyznění nenarušuje ani závěrečná skladba o tajícím sněhulákovi. Všechny konce přeci přinášejí nové začátky.

Josef Martínek

Michal Hrůza – Den
Vydavatelství: Universal Music
Seznam skladeb: Zakázané uvolnění, Duše do vesmíru, Slunce, Světozor, Venuše, Náhoda, Ráno, Vzducholoď, Rovaniemi, Sněhulák

Čím to je, že jste se najednou překlenul z „nálady mínus“ na „náladu plus“?
Patřím asi do velké skupiny lidí, kteří byli v poslední době konfrontováni se svým vlastním životem, s tím, jak prožívají věci a jestli je to tak v pořádku. Musel jsem si uvědomit, že některé věci v pořádku nejsou a musel jsem taky přijít na to, jak je dělat lépe. Je škoda zabývat se tím, co nemůžeme ovlivnit, a ani nemá smysl to zkoušet, protože všechno má nějaký důvod. Je lepší se v životě soustředit na věci, které vycházejí, a mít radost z toho, co za to stojí.

Takže jste dospěl k nějakému osvícení?
Asi ano. Takhle to zní, že jsem svatý muž (smích). Víte, jak se říká, že přivoláme to, na co myslíme? Tak to podle mě platí. Když je člověk spokojenější a šťastnější, podvědomě k sobě špatné věci nepouští.

Jak vás vlastně napadlo udělat projekt dvou odlišných desek?
Noc a den stojí proti sobě, ale zároveň jsou součástí jednoho čtyřiadvacetihodinového cyklu. Jde o dva konce jednoho spektra. K tomu bych to připodobnil. Musí být noc, aby mohl být den a naopak. Říkal jsem si, že by stálo za to udělat desku z obou poloh. Také jsem si říkal, že kdybych to udělal v opačném pořadí, budu vypadat jako naivní blázen; když má člověk stín za sebou, zní pozitivní písničky věrohodněji. Všichni máme podvědomě raději optimistický konec. I já, a proto jsem Den udělal až jako druhý.

Máte rád americké romantické komedie, které pokaždé končí svatbou a krásnými dětmi?
Mám je velmi rád. Vždycky se mi líbí vánoční komedie pro děti. Vždycky to skončí dobře a to mě baví, přiznávám se.

U nás doma vždycky na Štědrý den sledujeme Lásku nebeskou.
Zrovna Láska nebeská mě inspirovala k tomu, abych zkusil udělat vánoční hit v soutěži, která neexistuje. Sám jsem se přihlásil do konkurzu, že udělám nejlepší vánoční písničku, a to je závěrečná skladba Dne Sněhulák. Tímto vyzývám všechny kolegy, ať také udělají hit letošních Vánoc, schválně, kdo bude nejlepší!

K Noci vám booklet namalovala Magdalena Šalamounová. Jak je to s obalem desky Den?
Tentokrát ho Magda nedělala, protože je noční pták. Chtěli jsme něco svěžího, čistého, takže jsme se rozhodli, že to nakreslí naše děti. Máme v kapele osm dětí, a tak jsme vybrali jejich výkresy. Jeden obrázek – právě sněhulák – byl tak hezký, že jsem na jeho základě napsal text.

SněhulákNa každé své desce máte duet s nějakou zpěvačkou. Na Noci máte s Anetou Langerovou, na Dni zase s Klárou Vytiskovou zToxique. Dovedete srovnat, která spolupráce byla zajímavější?
Aneta
je profík, u níž jsem věděl, že to bude dobré. U Kláry jsem v to doufal, a byl jsem hrozně mile překvapený, že je. 
Aneta byla logickým vyvrcholením naší dlouholeté spolupráce, dělali jsme spolu totiž několik písniček. Kláru jsem objevil na festivalu v Karlových Varech, kde vedle nás hráli Toxique a já jsem si uvědomil, jak Klára skvěle zpívá. Písnička Duše do vesmíru vznikla speciálně pro film na požadavek, aby v ní zpívali kluk a holka. Zkusil jsem Kláře zavolat, jestli by byla schopná zazpívat i česky. A ona to zazpívala skvěle.

Chtěl byste někdy vydat čistě album duetů?
To by bylo skvělé. Už mám čtyři, takže ještě šest musím udělat. Přál bych si duet s 

. Jednou jsme se o tom bavili a já jsem jí to slíbil. Myslím, že by to bylo hezké.

Na albu Den je písnička Rovaniemi nazvaná podle města ve Finsku. Byl jste tam?
Byl jsem za polárním kruhem, viděl jsem polární záři. Do Rovaniemi chceme jet příští rok na jaře točit klip. Ale je to zatím jenom plán.

Témata: