Mickey Rourke jako wrestler. Zchátralý, nešťastný… a nominovaný na Oscara


V Americe se jedná o populární zábavu, která připomíná gladiátorské zápasy. Je to něco mezi zápasem a divadlem pro diváky – vítejte v manéži wrestlingu! O jednom z nejpopulárnějších wrestlingových zápasníků osmdesátých let Randym „The Ram“ Robinsonovi natočili film. V hlavní roli svérázného „Berana“ zaujme na Oscara nominovaný Mickey Rourke. Snímek se představil i divákům letošního karlovarského festivalu.

Dlouhé záběry, syrový obraz a neuhýbavé oko kamery. Tak se film Wrestler předvádí po obrazové stránce. Sugestivně vás vtáhne, přistihnete se, že bloudíte s hlavním hrdinou otřískanou periferií amerického města. Sporé osvětlení a namodralý studený obraz (i děj se odehrává v sychravém zasmušilém podzimu) jako by si tvůrci vypůjčili z některého skandinávského filmu. Místy až dokumentární kamera sleduje stárnoucí hvězdu wrestlingu v životní etapě, kdy zjišťuje, že jí už docházejí síly. Randyho začlenění do „normálního“ života se nezdaří. Ztrácí znova nalezené souznění s dcerou (Evan Rachel Wood) a také vztah se striptýzovou tanečnicí Cassidy (Marisa Tomei) se mu rozpadá pod rukama.

Tvář Mickey Rourka jako dělaná pro zchátralého hrdinu
Režisér Darren Arronovsky dokáže ve svých filmech navodit atmosféru. Vybírá si výrazné a typově přesné postavy, které v sobě skrývají tajemství. A pak je postaví do kritické situace a vžene je pod „kolo osudu“. Tak jako v Rekviemu za sen nechal diváky přihlížet postupnému zmaru obou hrdinů, stejně vám dá nyní nahlédnout pod tvrdou slupku muže zničeného zápasy, prášky a chlastem. Z Mickey Rourka čiší úsporné, fyzické a hutné herectví. Jeho zchátralá vizáž dokonale koresponduje s filmovou postavou.

Nejvíce pozornosti přitahují scény ze samotných zápasů. Kámoši se přátelsky pošťuchují a slibují si po zápase vychlazené pivo v místní putyce, chvíli nato do sebe buší prknem obaleným ostnatým drátem nebo si do těla zarývají železné kancelářské svorky. Jediné, co z příběhu divně vyčnívá, je závěrečná scéna, prodchnutá vlasteneckým patosem. Jako by si tvůrci nemohli odpustit – i když jen v motivu wrestlingového zápasu – aspoň špetku toho „pravého amerického vlastenectví“. Když Randy v závěrečné scéně nastupuje do řičící arény proti muslimskému protivníkovi a dav skanduje „Za Ameriku!“, nechybí moc k politické agitce.

Podívejte se na trailer filmu Wrestler

Tak či onak, jedná se o zajímavý film s hutnou atmosférou. A rozhodně není pro slabé nátury. Uvidíte v detailu železné svorky, jak procvakávají kůži, a nahá těla dopadající na skleněné střepy. A zjizveného muže se slámovými vlasy a vzezřením vikingského válečníka, který se vzedme k poslednímu zápasu, aby poté doslova vyhasnul. 

The Wrestler
USA, 2008, 115 minut
Režie: Darren Aronofsky

Hrají: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood, Mark Margolis, Wass Stevens, Judah Friedlander, Ajay Naidu, Barnadette Penotti
Premiéra v ČR:  9. července 2009