Mig 21 si po deseti letech odbyli Album

KatarínaStraková

Nové album kapely Mig 21, pojmenované lakonicky Album, není špatné. Šlape, je docela vtipné, má ale jednu vadu: kromě několika nových písniček na něj kapela zařadila ty, které už leta hraje naživot. Po desetileté deskové pauze byla posluchač přeci jen čekal více novinek.

Některé kapely vydají během deseti let i osm desek, Mig 21 za tuto dobu nevydali ani jednu. Posluchači to ale vlastně vůbec nemuseli zaznamenat, kapela totiž patří ke stálicím mainstreamových festivalů, kde kromě osvědčených hitů prezentuje i nové skladby. Fanoušci, kteří se čas od času vydají na koncert Mig 21, tak budou podstatnou část Alba důvěrně znát. Z pódia už totiž kapela nějakou dobu představuje například Policajtku, Kalhotky si sundej, Orle nebo Máma se vrací. Kromě toho Migové v posledních letech vyrobili i několik filmových skladeb (Chci Ti říct) a vypustili pár videoklipů (Venkovan kluk, Mávej).

Deska Album se tak povedla hlavně co se nástrojového obsazení týče, dechová sekce dává písničkám skvělý náboj. Kapela nesahá po žádných velkých inovacích, sází hlavně na silné, pevné refrény a chytlavé, snadno zapamatovatelné melodie, které zejména naživo fungují perfektně. Mig 21 dovedně mixují směs různých hudebních žánrů; ať už jde o ska anebo až muzikálovou polohu (Štěstí hejbe planetou, Na zotavenou). Sluší jim ale i lehké bluesové rytmy (V tropické zahradě, Karafiát).

Poslechněte si Mig 21 v Youradiu

Spolupráce Tomáše Poláka, který stojí za hudební stránkou desky, s textařem Jiřím Macháčkem je fascinující. Dohromady fungují jako staří manželé, kteří toho druhého dokonale čtou a dokážou mu dát přesně to, co potřebuje. Nejlépe jejich vzájemnou empatii vyjadřuje skladba Chci Ti říct, kde se potkali v neobyčejné euforii a entuziasmu. 

Problém ovšem přichází ve chvíli, kdy hudba o několik tříd převyšuje text; řeč je třeba o Kalhotky si sundej v houpavém valčíkovém rytmu, kde další sloky působí jen jako horší variace na sloku první. Přitom Macháčkův talent napsat relativně vtipný text na jakékoliv téma včetně těhotenství nebo sexuálních chutí mužů všech věkových kategorií je v českém mainstreamu spíš ojedinělý. 

Přestože je Album zábavné, dobře šlape a v rámci tvorby Mig 21 rozhodně není zbytečné, v kontextu dlouhé pauzy před jeho vydáním je trochu odbyté. Po deseti letech od vydání poslední studiovky by jeden místo koláže písní, které jsou už několik let známé z koncertů, čekal preciznější práci a více doopravdy nových skladeb. Naživo si budete moci Mig 21 poslechnout například 25. 11. v Lucerna Music Baru.

Mig 21 – Album
Vydavatelství:
Supraphon
Celkový čas: 46:29
Seznam skladeb: 
Štěstí hejbe planetou, Diskobůh, V tropické zahradě, Máma se vrací, Orle, Na zotavenou, Kalhotky si sundej, Venkovan kluk, Policajtka, Karafiát, Chci Ti říct, Život je poušť, Mávej 

Témata: