Miley Cyrus dospívá a inspiraci bere u Lady Gaga

Jana-Moravcova

Američanku Miley Cyrus u nás znají hlavně příznivci disneyovského seriálu Hannah Montana, kde hraje Miley hlavní roli. Její obličej tak vídáme spíše na reklamních předmětech spojených se seriálem než v hudebních televizích. Cyrus už má ale za sebou dvě popová alba a skvělý singl Party In the USA. S trojkou v pořadí Can´t Be Tamed prý hudebně i duševně dospívá. Jaká tedy na nové desce "doopravdy" je?

Sedmnáctiletá Miley Cyrus sebevědomě prohlašuje, že její novinka Can´t Be Tamed (Nespoutají mě) je dospělejší deskou než ty předchozí, tím pádem ani není tak divoce rozjuchaná a sladce popová jako seriálová Hannah Montana. Zároveň se ale netají tím, že inspiraci nabrala i u Lady Gaga.
Podle prvního singlu Can´t Be Tamed by mohla mít pravdu. Je otázka, zda stylizace do tmavých barev znamená dospívání, nicméně Miley se v klipu převtělí do „temné“ dračice zavřené v kleci. Zobrazuje sama sebe jako hvězdu, kterou spoutává její sláva, takže svůj život žije ve zlaté kleci, kam ji lidé chodí jen okukovat a fotit. Z celého stejnojmenného alba ale často dýchá rozmazlený rebelantský fracek; ostatně podobně působí třeba i popová hvězdička Kesha.

Podívejte se na klip Can´t Be Tamed

Ach, proč jsem tak slavná?
Póza teenagerky, kterou nebaví být slavná (kolikrát už o tom Miley pro média mluvila?), je pro mnohé (ne)fandy trochu k smíchu, pro jiné zase k politování. Proč tedy Miley točí další album, když jí tolik vadí být populární?
I přes nářky je ovšem pravda, že Cyrus na nové desce hudebně vykročila směrem vpřed. Jde tak trochu ve stopách dalších hvězdiček z Disneyho stáje – vždyť Britney Spears a Christina Aguilera taky začínaly jako přeslazené holčičky, a vylíhly se z nich dračice velkopopového formátu. Miley v jejich duchu přesedlala na taneční a promakanější verzi svého předchozího já a do repertoáru přibrala nejen sexy pohledy plus elektroniku, ale i složité choreografie a okázalé videoklipy.

Poslechněte si starší Miley Cyrus

Svou „nezávislost“ na aktuálním albu Can´t Be Tamed nicméně prvotně vložila do názvů písniček – Liberty Walk, Every Rose Has Its Thorn nebo Take Me Along.
Většina rychlejších skladeb se pak nese ve středoproudém tanečním popu, protknutém elektronickými prvky. Čtyři balady ukáží drsnější (Every Rose Has Its Thorn) a procítěnou polohu (Stay), příjemně odpočinkové a zamilované jsou kousky Forgivennes And Love a My Hearts Beats For Love. Zvláštně zabarvený a plný hlas nechala Miley rozvinout sice hlavně v baladách, kromě ploužáků si ale zaslouží pozornost hlavně chytlavý rytmus a refrén skladby Scars (

). Určitě nejvýraznější melodie na albu.

Miley CyrusMiley Cyrus tentokrát nešlápla úplně vedle. Zaslouží si pochvalu nejen jako zpěvačka, ale i jako spoluautorka drtivé většiny skladeb. Inspiraci u hvězd současné dance a pop music nabrala dobře, body navíc získává za upouštění od image sladké Hannah Montany.
K postu originální zpěvačky“ jí ale ještě nějaká cesta zbývá.

Miley Cyrus – Can´t Be Tamed
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 42:22

Seznam skladeb: Liberty Walk, Who Owns My Heart, Can´t Be Tamed, Every Rose Has Its Thorn, Two More Lonely People, Forgivennes And Love, Permanent December, Stay, Scars, Take Me Along, Robot, My Heart Beats For Love

Témata: