MILLENIUM – mezinárodní festival dokumentárního filmu


Dům kultury Vsetín spolu s kinem Vatra zprostředkují místním občanům na přelomu měsíce září a října realizaci mezinárodního putovního festivalu dokumentárních filmů s názvem MILLENIUM, který do České republiky a našeho města zavítá v letošním roce vůbec poprvé.

Přemýšleli jste někdy, co se stane s vaší elektronikou na konci jejího života? Tušíte, jaká je spojitost mezi vaším mobilním telefonem a občanskými válkami v Africe? Položili jste si někdy otázku, kterou si pokládají miliony lidí: „Kdo řídí Evropskou unii?“ Na tyto a mnohé další otázky se pokusí najít odpověď festival Millenium.

Festival Millenium je unikátní mezinárodní akce, které se účastní nezávislí filmaři dokumentárních filmů z celého světa. Centrálou festivalu je Brusel, odkud pak filmy putují do dalších zemí Evropy. Festival se zabývá závažnými tématy, jakými beze sporu jsou ochrana životního prostředí – udržitelný rozvoj – lidská práva – globální partnerství. Millenium nevyhledává filmy, které doslova ilustrují problémy, ale filmy, které provokují k přemýšlení a k reakcím ze strany publika. Festival, zasvěcený Rozvojovým cílům tisíciletí, se snaží originálním a poutavým způsobem přispět ke zvýšení informovanosti občanů a vyvolat veřejnou diskuzi. Všechny filmy jsou opatřeny českými titulky. Pořadatelem festivalu v České republice je Občanské sdružení Zaedno. Projekt probíhá s podporou Evropské komise. 

Festival Millenium se uskuteční ve vsetínském kině Vatra v termínu od 30. 9. do 2. 10. 2013. Více informací naleznete na stránkách: www.kinovatra.cz a www.zaedno.org.