Milostný slabiky věčné experimentátorky Načevy

Jiri-Vanek

Na sedmém albu spojila zpěvačka Monika Načeva síly s kytaristou Justinem Lavashem. Vznikla složitá a mnohovrstevnatá deska, na níž je stějně důležitý zpěv, kytara i texty básnířky Sylvy Fischerové. Načeva na albu originálně vypráví o tom, jaké je pro ni být ženou po čtyřicítce.

Málokterá česká písnička mi evokuje vyrůstání v devadesátých letech jako Udržuj svou ledničku plnou (

neuměl nazpaměť z desítek mejdanů, kdy ji ve čtyři ráno hulákal z balkónu. Mně samotnému nějakým způsobem symbolizuje jakousi bezdůvodnou, ale o to silnější naději. S mírným sebedojetím ji tak občas hulákávám dodnes, byť už mám k udržování svý ledničky plný trochu jiný postoj než před patnácti lety.

Poslechněte si Načevu v Youradiu

Úspěch geniálního debutu Možnosti tu sou už ale Načeva nikdy nezopakovala. Z jejího stylu práce to ovšem vypadá, že o nějaké opakování vlastně nikdy ani nestála. Zjevně je pro ni důležitější umělecká svoboda, opouštění vyjetých kolejí, možnost experimentování. Načeva se vždycky obklopovala zajímavými a inspirativními osobnostmi, desky následující po Možnostech nahrála většinou se zcela jinými spolupracovníky, na každé z nich Načeva vlastně zpívá s jinou kapelou. Nyní jí vychází cédéčko sedmé, které zavedený model (tj. neopakovat zavedené modely) opakuje. Tentokrát to platí i pro způsob financování. Nahrávku Milostný slabiky Monika Načeva vydává vlastním nákladem díky skupinovému financování, který zprostředkoval server hithit.com.

Načeva na Milostných slabikách spojila síly s brilantním britským kytaristou Justinem Lavashem. Pro milovníka prvního alba je milá změna slyšet Načevu po skoro dvaceti letech zpívat písničky postavené na kytarovém zvuku. Tentokrát není ale potřeba rocková rytmika; Lavashova kytara hned v titulní písničce desky dokazuje platnost tvrzení „kytara je malý orchestr“. Není tu jen doprovodným nástrojem, ale rovnocenným partnerem Načevinu hlasu, ať už hřmí jako bouře (Milostný slabiky) nebo minimalisticky bluesově sténá (Sestra ironie). Lavash střídá elektrické i akustické kytary, které jsou jen občas doplněné elektronickými zvuky.

Milostný slabikyNačeva sice nahrála svoji nejpísničkovější desku od Možností, ale nesmrtelnou jako její debut se rozhodně nestane. Na to je příliš intimní a introvertní – i díky silně emotivním, dá se snad říct výrazně ženským textům básnířky Sylvy Fischerové. Načeva tak dobrovolně zůstává stranou hlavního proudu současného pop-music. Jestli je to dobré i tentokrát, to ať rozhodne každý sám.

Monika Načeva & Justin Lavash – Milostný slabiky
Vydáno vlastním nákladem
Skladby: Milostný slabiky, Sešitej svět, Uvidíš prase plné bahna, potkáš vůz plný démonů, Svět je plný květin, Přes mříže, Sestra ironie, Putuješ mi ustavičně celým tělem, Tableta, Dva hrady na skále, A potom tam viděla

Témata: