Milow: Všichni Belgičani doufají, že s anglickým jménem prorazí

Hana-Slivova

V Česku se - stejně jako všude mimo rodnou Belgii - prosadil písničkář Milow (32) s coververzí 50 Centova hitu Ayo Technology. Hrát ho bude pravděpodobně i dnes večer v Lucerna Music Baru. "Baví mě, jak lidi zpívají tuhle písničku se mnou," říká Milow v rozhovoru pro Kouli. Ostatně, přijďte si tohodle chlápka se slabostí pro surfování a písničky Jacka Johnsona poslechnout sami. A jestli vám to nevyjde, pusťte si doma Milowův belgický tip - zpěvačku Selah Sue.

Milow – to je dost zvláštní jméno. Znamená něco?
Ne, neznamená. Jen se mi líbí, jak to zní. Jméno Milow jsem vymyslel v září 2003, "w" jsem do něj přidal jen jako takovou osobní koncovku. V Belgii je zvykem, že si anglicky zpívající muzikanti volí mezinárodní umělecká jména. Všichni tajně doufáme, že prorazíme ve světě, a uznejte, že s mým civilním jménem Jonatan Vanderbroeck by to bylo o dost těžší.

Poslechněte si Milowa v Youradiu

Vyrůstal jste na malém městě u Antwerp. Byl to váš sen, stát se muzikantem?
Narodil jsem se v Antwerpách, ale vyrůstal jsem na malém městě blízko Bruselu. Jako dítě jsem hrál na nástroje a pak jsem začal samovolně skládat písničky. Muzika pro mě byla cesta, jak vypadnout z malého města a vidět kus světa. Navíc táta byl amatérský hudebník, sám psal písničky. Naši mě vždycky hodně podporovali.  

Inspirací pro kariéru hudebníka vám prý byl koncert Pink Floyd, který jste viděl na lokálním festivalu Rock Werchter v roce 1994.
Jo. Byl to první koncert, na kterém jsem kdy byl, a zanechal ve mně obrovský dojem. Zkušenost, která mě pak hodně inspirovala a motivovala.

V Belgii jste známý od dob vaší první desky The Bigger Picture z roku 2006, celosvětově jste se ale proslavil až coververzí písničky Ayo Technology od 50 Centa o dva roky později. Neštve vás to?  
Ani ne. Jsem na mou verzi, velmi odlišnou od 50 Centova originálu, pyšný. A navíc mi otevřela dveře a lidi se díky ní začali zajímat i o moje vlastní skladby.

Proč jste si vlastně zvolil právě Ayo Technology?
Líbí se mi refrén, který zpívá Justin Timberlake. Ale ta slova se sexuálním podtextem jsou trochu hloupá, tak jsem zbavil macho nádechu a udělal z toho klasickou písničku.  

Mimochodem, taky máte všech těch internetů plné zuby?
Haha, jo, velmi často.

Potkal jste se vlastně s 50 Centem osobně?
Ne, nikdy.

Ale písničku pořád hrajete.
A dost rád. Baví mě, jak ji všichni lidi zpívají se mnou.

Četla jsem, že se plánujete vrátit do Kalifornie, kde jste nějakou dobu studoval. Je to pořád aktuální?
Ano, poslední dva roky jsem tam nastřídačku žil. Napsal a natočil jsem tam desku. Vyjít by měla na jaře roku 2014.

Což mě přivádí k tomu, že vaše poslední cédéčko North And South mi hodně připomíná bezstarostnost písniček Jacka Johnsona. Cítíte se s ním v tomhle směru spojený?
Stoprocentě. A taky rád surfuju, stejně jako on.  

Doporučte českým fanouškům nějakého belgického interpreta, kterého máte rád.
Určitě zkuste Selah Sue!

Témata: