Minimalističtí Coldplay na Ghost Stories dech neberou

josefmartinek

Tři roky po napěchované desce Mylo Xyloto přicházejí britští Coldplay s šestou studiovkou Ghost Stories. Devět nových příběhů sice rozhodně nedopadlo hrůzostrašně, působí ale až nečekaně nevýrazně.

Jaký to byl šok pro fanoušky starých popových Coldplay, když na konci února skupina zveřejnila první ochutnávku z nového alba, experimentální písničku Midnight s nečekaně klidným a potemnělým zvukem. Jak později frontman Chris Martin prozradil, na přípravě nového materiálu se výrazně podepsal i jeho rozchod s Gwyneth Paltrow, který pár oznámil v březnu po jedenáctiletém manželství.

V překvapivě střídmém tracklistu, který čítá pouhých devět stop, by posluchači marně hledali prvoplánové popěvky typu Paradise či Princess Of China z předchozí deska Mylo Xyloto. S výjimkou jediného úletu – aktuálního singlu A Sky Full Of Stars, jemuž odal podbízivě ducavý disko sound v současnosti mimořádně vyhledávaný Avicii se totiž Martin a spol. drží komorního zvuku a na stadionové refrény zcela rezignují. Vždyť ani písnička Magic, která se v současnosti docela solidně zabydluje v éteru, není prototypem klasického hitu. Nevtíravá melodie se však přesto po čase vrývá pod kůži a spolu s hudebně veselou (ale textově smutnou) Ink patří k tomu nejvýraznějšímu, co nahrávka obsahuje.

Nabízí se totiž otázka, jestli toho Coldplay na novince nenabízejí trochu málo. Hubený seznam písniček textově vzpomíná na ztracený vztah, náladou se pak nemůže rozhodnout, jestli se přikloní k nepřístupné tajemnosti (Oceans) či nepřisype trochu cukru jako v přeslazené True Love. Texty, které vycházejí z Martinových úst, sice s ohledem na zmíněnou životní situaci působí osobněji a intimněji než kdy jindy, stále však znějí poměrně triviálně a neobratně. Je to slyšet vlastně hned od úvodní Always In My Head, v níž zpěvák líčí, jak „v noci nespí, protože na ni musí stále myslet“.

Melancholickým zvukem možná skupina osloví typ posluchačů, jaký svými předchozími alby míjela. Ovšem vzhledem ke skutečnosti, že Coldplay jsou jedna z největších kapel současnosti, působí deska až nečekaně nevýrazně; zajímavých okamžiků je tu skoro stejně jako hluchých míst. Bude tak zajímavé sledovat, jak se kapele podaří navázat na komerční úspěch Mylo Xyloto, kterého se prodalo přes osm milionů kopií.

Coldplay – Ghost Stories
Vydavatelství: Parlophone
Celkový čas: 42:37
Seznam skladeb: Always In My Head, Magic, Ink, True Love, Midnight, Another’s Arms, Oceans, A Sky Full Of Stars, O

Témata: