Miro Žbirka hrál v pondělí písničku, kterou hraje jen v úterý a ve čtvrtek


Miro Žbirka zřejmě nestárne. Na kytaru hraje pořád skvěle, zpívá čistě a ví, co chce jeho publikum slyšet. V olomoucké Redutě se představil v rámci svého vyprodaného akustického turné s hity i novinkami z desky Empatia. A také s mladými hosty.

Miro Žbirka je na Slovensku stejná legenda jako u nás Karel Gott. Žbirka je však o pár let mladší, více svěží a svižně drží krok s mladšími posluchači i spolupracovníky. Letos poprvé navíc našel odvahu na první akustické turné během své kariéry. Převést hity do komorního hávu mu šikovně pomohla kapela Metro, v čele s kytaristou a zpěvákem Honzou Miro Žbirka - ilustrační fotoPonocným. Ten byl v průběhu večera několikrát terčem Žbirkových pohotových vtípků, nic si z nich ale nedělal; Žbirka mu všechno vynahradil ve chvíli, kdy si Ponocný sám zazpíval píseň Jediná. Sólo si pak střihl ještě jednou, na pódiu se totiž v jednu chvíli ocitl sám a jako kapela Cirkus Ponorka s pomoci různých efektů zazpíval a zahrál píseň Dance.

Martha a Magda jako hosté
Žbirka sám o sobě předvedl, že nestárne – nebo alespoň jeho hlasový rozsah a schopnost kouzlit s kytarou se nemění.
Publikum se dočkalo nejen novějších hitů, ale i těch starších jako Čierny den a Múr našich lások. Jako milé překvapení vyčkávaly v zákulisí na svou chvíli dvě  talentované dámy –

). Martha se svým silným vokálem dostala příležitost dokonce dvakrát – v hitech Sněhulák a Čo bolí to prebolí.

Tvůj svět je můj doprovodilo koncertní křídlo
Akustické aranže zněly příjemně komorně a daly prostor pro velké hudební kouzlení především s akustickými kytarami a velkým pianem. Jako velký bonus, speciálně pro olomoucké publikum, zazpíval Meky jen s pianem píseň, kterou prý – s narážkou na seriál Ordinace v růžové zahradě – hraje jen v úterý a ve čtvrtek. Díky jeho dobré náladě se tak obecenstvo v Redutě dočkalo populárního seriálového hitu Tvůj svět je v neobvyklé verzi.
A nechyběl ani Biely Kvet a Atlantida, takže výsledný efekt byl dokonalý. Až na tu dvacetiminutovou přestávku.

Poslechněte si Biely kvet

Setlist: Denisa, V slepých uličkách, Catherine, Čierny den, Možno sa ti zdá, Tvůj svět je můj, Jediná, Dance, Biely kvet, 22 dní, Múr našich lások, Len s ňou, Tento song, Čo bolí to prebolí, Sněhulák, Balada o pol‘ných vtákoch
Přídavek: Atlantida, Mám rád

Miro Žbirka s kapelou Metro
9. listopadu 2009, Olomouc, Reduta

Témata:,