Mission Impossible 4: Zapalte doutnák a mazejte do kina!

Stefan-Titka

Do kin vstupuje čtvrtý díl filmové série Mission Impossible, tentokrát s podtitulem Ghost Protocol. Cílem je znovu Tom Cruise, který se vrací jako supertajný agent Ethan Hunt, a pokud se rozhodnete úkol přijmout, čekají vás dvě zábavné hodiny (nejen) v pražských reáliích. Pozor. Tento úvod se automaticky zničí za pět vteřin.

Jedno se filmové sérii Mission Impossible, čítající spolu s Ghost Protocol už čtyři pokračování, upřít nedá; každý film je jiný a originální.

Jednička Briana De Palmy ještě koketovala s thrillerem, ve dvojce se díky známému akčnímu režiséru Johnu Woo postoupilo k estetice asijské akční školy a vynikající trojka J. J. Abramse víceméně srovnala krok se současným typem moderního akčního hrdiny (Bourne a jemu podobní).

V tomto směru sliboval příchod Brada Birda další originální příspěvek, protože Bird do té doby takřka výhradně režíroval animované filmy (Úžasňáci či Ratatouille). Že to byla od Toma Cruise-producenta podivná volba? Jen počkejte, až film uvidíte. Pochopíte.

http://www.youtube.com/watch?v=V0LQnQSrC-g

Na začátku jsme svědky bombového útoku na Kreml, ze kterého je obviněna americká špionážní agentura IMF s Ethanem Huntem v čele. Ministerstvo vnitra od ní v rámci zachování vztahů s Ruskem dává ruce pryč a vyhlašuje tzv. Ghost Protocol, což v praxi znamená, že členové skupiny jedou na vlastní pěst.

Rozdíl mezi Mission Impossible a animovanými Úžasňáky je jen ten, že Úžasňáci jsou více barevní. Už jsme si zvykli na to, že fyzikální zákony jsou pro tvůrce špionážní série od toho, aby se na ně z vysoka kašlalo, a Mission Impossible jde v tomto směru až na dřeň. Živě vidíte dětinskou radost scenáristů, když všechny ty špionážní „gadgety“ a hi-tech vychytávky vymýšleli. A že je jich ve snímku hodně. V jistém smyslu se tak nejnovější pokračování navrací k úplným začátkům – prapůvodnímu stejnojmennému seriálu z 60. a později i 80. let.

Minimálně první hodina šlape výborně. Pro nás je navíc zábavné sledovat Prahu, která tu pro potřeby filmařů hraje ruský Kreml, Tom Cruise se tak prochází po nádvoří Pražského hradu nebo korzuje pražskými uličkami.

Tom Cruis. Opět hrdinaFilm má hodně zapamatovatelných sekvencí, úvodní pronikání do srdce Kremlu nebo šplhání po věžáku v Dubaji za pomoci speciálních „lepících“ rukavic patří asi mezi ty nejlepší. Dobře fungují i vedlejší postavy v týmu. Nezdržuje se tu žádnou psychologizací a místo osobní roviny (která byla hnací silou předešlého dílu) kladou autoři důraz na zábavnou akční podívanou.

Lehké dozvuky osobnější roviny můžeme najít snad jen v postavě ztvárněné Jeremy Rennerem, větší pozornost na sebe ale strhává britský komediální herec Simon Pegg coby technik skupiny.

Poslední třetina je v nové Mission Impossible ale tak trochu navíc, což ve výsledku filmu škodí. Po efektní a napínavé části v Dubaji přichází nezbytné přetahování a záchrana na poslední chvíli. I když je tak krásně přehnaná, že je jasné, že to tvůrci nemůžou ani náhodou myslet vážně (schválně, zkuste si spočítat, kolikrát si padouch a hrdina v závěru vymění kufřík s detonátorem), strhává jinak perfektní podívané body dolů.

I přesto ale Ghost Protocol za cestu do kina stojí. Pokud máte rádi svižnou, nadsazenou akci, vtipné dialogy a jste smíření s faktem, že Isaacu Newtonovi by se film z hlediska fyziky určitě nelíbil, je na čase zapálit doutnák a spěchat do kina.

Mission Impossible – Ghost Protocol (Mission: Impossible – Ghost Protocol)
USA/akční/dobrodružný/133 minut
Režie: Brad Bird
Hrají: Tom Cruise, Simon Pegg, Jeremy Renner, Paula Patton, Josh Holloway, Michael Nyqvist
Premiéra v ČR: 15. prosince 2011