Mléčná dráha s pachutí kokainové lajny

matoush

Náš druhý amsterodamský večer se odehraje v klubu Melkweg. Několik přátel ho založilo, aby měli kde uspořádat slavnosti konopí, a během čtyřiceti let se z něj stal jeden z nejslavnějších a nejprestižnějších podniků v Nizozemsku. Problémy s drogami má však pořád

Svou dobrou reputaci si klub Melkweg, jehož název v překladu znamená mléčná dráha, získal hlavně díky kombinaci šesti uměleckých disciplín pod jednou střechou: hudby, tance, divadla, filmu, fotografie a multimediálního umění. Pro koncerty, taneční battly, divadelní a taneční vystoupení, filmové projekce a výstavy zde mají k dispozici pět velkých sálů, několik menších místností a kavárnu s restaurací.

Klub vznikl z opuštěné továrny
Jak Mléčná dráha vznikla? Skupinka nadšenců si v roce 1970 vyhlédla v těsné blízkosti náměstí Leidseplein opuštěnou továrnu, za necelých tři sta tisíc korun ji koupila a proměnila na prostor pro konání prvního ročníku Cannabis Cupu, který se zde v listopadu koná dodnes. Později přibyly letní koncerty a od roku 1975 funguje celoročně.
Po hudební stránce nabízí klub téměř všechno. Koncerty tu mají taková esa jako Moby (přečtěte si rozhovor s ním na Kouli), Lady GaGa nebo Flo Rida, a  páteční večery jsou vyhrazeny taneční hudbě a housu. Hraje se tu i hip hop, což je v Nizozemsku opravdová vzácnost. Pokud tedy máte rozkrok kalhot u kolen a vaše čelo zdobí rovný kšilt, v Melkweg si přijdete na své.

Podívejte se, jak Moby vystoupil v Melkwegu

http://www.youtube.com/watch?v=S-uebtm_t5s&feature=related

Místo je v obležení drogových dealerů
Melkweg má na druhé straně jeden obrovský problém. Jsou jím drogy. Přilehlé ulice jsou doslova v obležení dealerů. Přímo před Melkwegem je nenajdete, ale jakmile zahnete za roh, jsou skutečně dotěrní. A na WC se můžete podívat, jak se šňupe „lajna“. „Samozřejmě že se proti tomu snažíme bojovat,“ říká vyhazovač. „Přemýšlíme, že zavedeme u dveří prohlídky. Je to ale složité, protože potom přijede Lady GaGa a vykřikuje: Miluju Amsterodam a miluju vaše drogy.“

Takhle se v Melkwegu představila Lady GaGa

V redakci Koule.cz věříme, že našim čtenářům je jedinou drogou hudba, a v tomto smyslu vám dávku v Melkwegu doporučujeme. Přesto, pokud si chcete dát něco ostřejšího, máte zde méně nebezpečné možnosti. Pivo je v klubu relativně levné (2,50 eur za sklenici je v Nizozemsku průměrná cena) a ani když máte chuť na koktejl, nebudete litovat.

Název: Melkweg
Adresa: Lijnsbaansgracht 234, Amsterodam
Vstupné: od 10 eur (+ 3,50 eura za povinnou měsíční registraci)
Web: