Mňága a Žďorp ani po dvaceti letech nemění styl

Jiri-Vanek

Mňága a Žďorp patří ke služebně nejstarším skupinám české klubové scény. Návštěva jejich koncertu vás těžko překvapí; dočkáte se veselých kytarových písní s typickými saxofonovými vyhrávkami a charakteristickými texty. Abyste se ale bavili, musíte přistoupit na hru, kterou s vámi kapela rozvíjí.

Začátek koncertu ukazuje, že skupina Mňága a Žďorp má chytlavých písniček spoustu: antiklerikální Píseň kostelní, Rajčata a růže s jednoduchými dusavými bicími nebo I’m Going Blind snadno rozhýbou nohy každému. Písničky mají rychlé tempo a svižně odsýpají jedna za druhou. Dojde i na trochu unylou novinku nazvanou Třetí tajemství.

Podívejte se na videoklip písně Na stanici polární

Kytarový kolovrátek s melodickými refrény a saxofonová sóla
Na Mňáze se samozřejmě nedočkáte žádných trendy zvuků; klávesy ve většině případů působí v písničkách jako pěst na oko. Nedočkáte se vypilovaných kytarových aranží; elektroakustická kytara zpěváka Petra Fialy hraje často totéž jako elektrická Jaromíra Mikela, někdy se kytary dokonce ztrojí. Nedočkáte se výjimečných instrumentálních výkonů, a když dočkáte, jako při ultradlouhém saxofonovém sólu Jiřího Tibitanzla, uvědomíte si, že vlastně o nic takového nestojíte.

Mňága totiž nabízí jednoduchou hru na písničky: kytarový kolovrátek s melodickými refrény doplňují hladká saxofonová sóla. Občas se zabrnká do kláves nebo se jedna kytara nahradí mandolínou. Přidejte svébytné texty; Petr Fiala je ve svých silných okamžicích fascinujícím básníkem.

Jenže bohužel někdy v půlce koncertu trochu dochází dech. Mňága vcelku logicky staví na novějším repertoáru, který ale mnohdy sklouzává k vlezlosti a nudě. Naštěstí z posledních osmi písniček je rovná půlka (Hodinový hotel, Made in Valmez, Ne, teď ne a Klec v kleci) z první desky Made in Valmez, což člověka dovede k jednoduché myšlence, že není možné zavrhovat kapelu jen proto, že natočila svůj opus magnum hned jako první desku.

Poslechněte si jednu z hitovek Mňágy – Ne, teď ne

 

Mňága a Žďorp
17. května 2009, Lucerna Music Bar, Praha