Mnohobarevná kapela United Flavour nadchla. Praha chce víc takových koncertů


United Flavour naplnili Lucerna Music bar k prasknutí. Hiphopeři v kšiltovkách, popové panenky v tričkách s flitry, turisté... „Musel jsem se přijít podívat, jsou to skvělí muzikanti,“ říká šedesátiletý kamarád, velký příznivce jazzu. A skupina mu dá zapravdu, když si během večera každý z hudebníků vystřihne minimálně jedno sólo na baskytaru, klávesy nebo bubny.

Na pražském koncertě vládne stejná různorodost na pódiu jako v publiku. Češi, Španělka, Afričan tu s ohromnou chutí chrlí mix latina, hip hopu a reggae – prostě United Flavour (česky něco jako Všehochuť). Koncert sám je mixem novinek a osvědčených věcí z dva roky starého CD Unity, i když často v jiné úpravě. Basista kapely Djei je neustále v kontaktu s diváky, a pokud je zrovna nepřesvědčuje, že mají mít všichni ruce nahoře, tak je hypnotizuje svým výrazným hlasem. Vrcholem je v rádiích často hrané Que no, do kterého zpěvačka Carmen pouští další dávky energie a přitom dává ostatním prostor pro sóla. Škoda jen, že dole pod pódiem není místo na tanec.

Poslechněte si Que no

Nechtějí Pražany zahltit
Středeční koncert United Flavor v Praze je součástí jejich několikaměsíčního turné po České republice. V Praze se zastavili pouze jednou, odehráli už koncerty v Pardubicích a Olomouci, chystají se třeba do Zlína. Další šance shlédnout je v Praze zatím prý není. „Neradi bychom Prahu našimi koncerty zahltili,“ vysvětluje bubeník Jaro, proč se tu vyskytují tak málo, přestože v hlavním městě všichni členové kapely žijí. „Chceme v Praze přijít vždycky s něčím novým, mít propracovaný program,“ dodává. V Lucerna Baru tak s nimi vystupovali slovenští hip hopeři A.M.O. nebo britský reggae zpěvák YT.

Kapela United Flavour vznikla v roce 2004, poté, co se do Prahy v polovině 90. let přestěhovali hudebníci Carmen (zpěvačka Carmen Morejón) a Djei (Gogo Jean Michel Francis). Skupinu dnes spolutvoří ještě Velocity (Vít Beneš – klávesy + zpěv),  Split (Ján Ilavský – klávesy), Jaro (Jaromír Telenský – bicí) a Standa (Stanislav Vít – perkuse). Společně plní kluby téměř po celé Evropě, a nejen to, předskakují velkým světovým jménům Manu Chao a nebo Kelis. Kromě Que no v českých rádiích zabodovali také další skladbou, Revolution.

Poslechněte si Revolution

http://www.youtube.com/watch?v=KbJ7tNgjdWM&feature=related

United Flavour
29. dubna 2009, Lucerna Music bar, Praha