Moby a lehká večeře z hotelového pokoje

Jana-Moravcova

Den po dni, noc po noci skládal Moby v hotelových pokojích hudbu, aby si vydobyl zpět přízeň fanoušků, jež neuspokojil dva roky starou deskou Wait For Me. Jak se z novinky Destroyed zdá, část starého dobrého Mobyho se ztratila někde v hotelovém výtahu. Větší díl ale naštěstí trefil zpátky do pokoje a natočil album svěží jako letní večeře.

Když Moby v roce 1999 vydal Play, bylo to jako lavina. Melancholickou hitovkou Why Does My Heart Feel So Bad chtěl slyšet každý a album si nakonec pořídilo deset milionů lidí. O polovinu víc, než si o tři roky později koupilo desku 18. Následující Hotel a Last Night? Nahrávky pro nejvěrnější. Pamatujete si z té doby nějaký hit?

Moby – Why Does My Heart Feel So Bad?

Střih. Dva roky staré album Wait For Me fungovalo jako soundtrack k celosvětové krizi; jedněm znělo depresivně, druhým nudně a uplakaně. Během Sázavafestu 2009 ovšem Moby ukázal, že na pódiu mu to pořád jde a minimálně staré hity má v paměti vypálené… jako cédéčko.

Pak dva roky jezdil po světě a v hotelových pokojích místo spánku skládal hudbu. V čase, kdy ostatní odpočívají, nastřádal přes čtyři stovky skladeb, které zredukoval na reprezentativní patnáctku v kolekci Destroyed.

Destroyed představil singl The Day, v jehož rošťácké atmosféře ála David Bowie není ani stopy do destrukci či zoufalství z hotelové insomnie. Pamatujete? Tohle už tu jednou bylo. Před dvanácti lety jsme si vzorovou desku Play posílali pod lavicí a kámoš s vypalovačkou byl skoro stejný bůh jako Moby. Mít dneska vypalovačku, asi bych Destroyd vypalovala o sto šest.

Moby – The Day

Ambientní začátek v podobě instrumentálky The Broken Places, tanečně naladěná Sevastopol, ukolébavka Rockets s melancholickým dívčím vokálem nebo naléhavá Lie Down In Darkness si zaslouží ten vzácně šeptavý koloběh života „na doporučení“. A tak Facebook zaplavil pod hávem šuškandy odkaz na Soundcloud.

Moby: Lie Down In Darkness

Ne, i přes tohle promo není Destroyed žádný přelom, patnáctka skladeb přinesla hlavně starou dobrou klasiku. Zdá se vám Mobyho kombinatorika smyčců, orchestrální hudby, atmosférických zpěvů a beatů za zenitem? I to je pochopitelné. Na desátém řadovém albu málokdo otočí o 180 stupňů. A Mobyho know-how je dneska, přiznejme si, svým způsobem trochu vyčerpané. Ostatně už jen otázky, jaká bude Mobyho nová deska, jsou předvídatelné jako fakt, že si Moby na její oslavu nedá klobásu.

Moby: Rockets

Jenže i kdyby si tenhle podivínský vegan klobásu dal, nedostane ani Destroyed, ani žádné jeho budoucí album jinou šťávu. O novince tak můžeme mluvit jako o nočním, svěžím albu, ale také jako o těžce stravitelné večeři. Záleží jen na vás, jestli Mobymu návrat k jeho nejslavnějším deskám zbaštíte, anebo nad ním mávnete rukou a místo novinky zmáčknete v ipodu prověřené Play.

Moby - Destroyed(Destroyed ale určitě zaslouží alespoň ten poslech zdarma.)

Moby – Destroyed
Vydavatelství: EMI
Celkový čas: 47:53
Seznam skladeb: The Broken Places, Be The One, Sevastopol, The Low Hum, Rockets, The Day, The Right Thing, After, Victoria Lucas, Blue Moon, Lie Down In Darkness, Stella Maris, The Violent Bear It Away, Lacrimae, When You Are Old

Témata: