Moby: Kdybych měl játra třiadvacetiletého kluka, jsem denně namol


Do Čech přijel král melancholie Moby - zahrát jako hlavní hvězda na devátém ročníku 02Sázavafestu. Jeho album Play zařadil časopis Rolling Stone mezi 500 nejlepších alb všech dob. Nedávno vydal nové album Wait For Me, na které vyšly recenze všeho druhu. Novinářům byl k dispozici i před fstivalovým koncertem. O čem s Mobym hovořili?

Jak reagujete na špatné kritiky vaší desky v českém tisku?
Podívejte se, já nečtu kritiky. Ale v jedněch novinách byla dobrá kritika. Špatné recenze jsem žádné nečetl. Musím se smířit s tím, že ne každý člověk mě má rád.

Jaké je vaše nejoblíbenější místo na světě?
Mám rád spoustu míst. Kdybych je měl vyjmenovávat, seděli bychom tu půl hodiny. Miluju Hongkong, Nový Zéland. Zbožňuji desítky míst v New Yorku.

Co byste vzkázal českým veganům? Jak vám chutná veganské jídlo v České republice?
Byli jsme včera v Praze v restauraci v Týnské ulici a vegnské jídlo bylo to moc dobré. A co bych vzkázal? Určitě děláte dobrou věc.

Why does my heart feel so bad?

Kolikrát jste byl v České republice?
Poprvé jsem přijel do Čech v roce 1992. Od té doby už jsem tu byl asi 10x až 12x, nejsem si jistý. Praha je úžasné, magické město. I proto je tu tolik američanů (smích).

Máte pro dnešní večer speciální playlist?
My máme víc playlistů pro různé příležitosti. Máme playlist pro malé koncerty a pak taky máme festivalové – pro takové ty velké koncerty před hodně lidmi. A dnes zahrajeme něco z těch festivalových, protože jsme přeci na festivalu. Show se ale mění, takže se mění i playlist. Sám si nejsem jistý, co budeme dnes hrát.

Který song z nového alba je váš oblíbený? Kolik jich dnes zahrajete?
Písničky jsou jako vaše děti. Takže je těžké vybrat tu oblíbenou. Dneska jich zahrajeme asi 5, ale spíše to bude výběr těch největších hitů.

Jaká je nová deska Wait For Me z vašeho pohledu?
Tahle deska je tichá, melancholická. Chtěl jsem udělat něco zranitelného. Z toho je jasné, že to není album pro davy. Je pro malé množství lidí. Je dělaná do mé ložnice a doufám, že si najde cestu i do dalších ložnic.

Kdo je váš oblíbený režisér?
Můj oblíbený filmař je David Lynch. Během těch let společné práce jsme se kamarádili. Složil jsem hudbu k několika jeho filmům. Společně jsem dělali muziku a meditovali. To, že natočil klip k prvnímu singlu Shot in the Back of the Head z nové desky, je jen znamení utužení našeho přátelství.

Je o vás známo, že rád fotografujete. Jak jste se k focení dostal?
Ano, fotím velmi rád. Můj strýček byl fotografem New York Times. Dostal jsem od něho kdysi veškerou tu starou poctivou techniku. Ale dnes už fotím s těmi přiblblými digitály. Nejradši fotím davy lidí nebo místa úplně liduprázdná.

Jste hrdý na to, že jste na vrcholu, že vaše hudba je ideální k tělesnému styku?
Já jsem neměl sex už 15 let. (smích) Udělal jsem už spoustu muziky a část z toho je určitě vhodná k sexu. Před asi třinácti lety jsem natočil desku, jmenuje se Animal Rights. Ta by se přímo hodila k vězeňskému sexu.

Jaký máte vztah k drogám a alkoholu?
Já jsem byl užralý skoro patnáct let v kuse. A tak je docela vtipné, že o mě lidé říkají, že to nesnáším. Nepiju, protože mi je 43 let a kocovina je strašná věc. Bylo by to něco jiného, kdybych měl játra třiadvacetiletého kluka. To bych byl ožralej denně. (smích)