Moby na Pohodě: Ukažte, jak tančíte na Bodyrock!

Jana-Moravcova

Brány slovenského festivalu Bažant Pohoda jsou otevřené. Před koncerty hvězd Pulp, Portishead či rapperky M.I.A. se fanouškům na trenčínském letišti představil Moby. Bylo to skvělé.

Znáte lepší vizitku kvalitního festivalu než zprávu, že je 14 dní před startem akce vyprodáno? Vítejte na slovenském festivalu Bažant Pohoda, jehož fanoušky dovezly na trenčínské nádraží přeplněné speciální spoje. Poprvé v historii nebude možné koupit lístky na místě, poprvé tu zahrají Pulp, M.I.A. anebo Portishead.

Rozpumpovat fandy do provozní teploty (pomineme-li vedro, které na Pohodě ve čtvrtek večer panovalo) měl ale za úkol někdo úplně jiný – Moby, na něhož máme velmi dobré vzpomínky z předloňského Sázavafestu.

Moby jako rozdováděný puberťák

Festivalovému programu tak v úvodní večer vládl Moby na všech frontách. Před jeho půlnočním vystoupením proběhly dva taneční workshopy, na kterých se pod taktovkou lektorky vyučoval speciální tanec na Mobyho skladbu Bodyrock. V rámci hodinu a půl douhého setu zazněla i tahle písnička, a Moby chtěl vidět výsledek. Dlužno podotknout, že početné publikum drobného muže s kytarou nezklamalo; ani během Bodyrock, ani během celého koncertu. Nebýt poryvů větru, které zvuk odnášely někam na opačnou stranu letiště, bylo by jeho vystoupení bez chyby.  

Jak se tančí bodyrock?

Stejně jako na Sázavafes, i na Pohodu dovezl Moby početnou doprovodnou kapelu, včetně fantastické vokalistky Angie Stone. Z apatického mužíka se tak na pódiu stal rozdováděný puberťák, který stíhá obstarávat nejen kytaru, ale i bubny a mikrofon. Fanouškům se dostalo  hvězdného výběru skladeb – zazněly Why Does My Heart Feel So Bad, Porcelain, We Are All Made of Stars a řada dalších hitovek.

Moby na Pohodě – Why Does My Heart Feel So Bad

Všechny písničky Moby opatřil mezihrami, které tak trochu mátly ty, kteří chtěli tipovat, co se právě chystá za skladbu. „Rozhodl jsem se, že tenhle nádherný večer si uděláme tak trochu disco,“ oznámil davu. Co že tím myslel? Povel k přípravě na techno kusy.

Pobavila dechovková bitva

Kromě plešatého vegana se na pódiích předvedli i další umělci. Fandové balkánské dechovky se pobavili během Balkan Brass Battle; V O2 stanu mezi sebou svedly bitvu dva fantastické dechové soubory, srbští Boban Markovič Orkestar a Fanfare Ciocarlia z Rumunska.

Na Pohodě myslí i na kfilmomoly. Místní kinematograf uvedl jednu z prvních projekcí Havlova Odcházení na Slovensku, pak přišel na řadu film Pouta, který letos uspěl na Českých lvech.

A co dělali na Pohodě ti, které baví tančit? Tančili. Až do půl čtvrté ráno se bavili u pultu slovenského producenta B-komplexe a jeho D´n´B mixů.

Festival pokračuje plnohodnotným festivalovým programem, Trenčín se těší na Pulp a Madness. Více o programu najdete tady. Pohodu můžete také sledovat on-line.