Moby pluje v moři poklidně, žádné vlny nedělá

Jana-Moravcova

Za podzimní mlhou hustou tak, že by se dala krájet, se pomalu rozeznívají tóny, které důvěrně poznáte. Moby právě představil svou jedenáctou studiovku Innocents. I na Prahu padesátky neztrácí rukopis a drží svůj styl pevně v rukách. Stokrát ohrané už ale příliš emocí nevyvolá.

Chameleon Moby už během pestré kariéry ukázal tolik (skvělých) variací na svou tvorbu, že by si snad musel nechat nastřelit vlasy a hrát hair-metal, aby vůbec ještě vzbudil pozornost. Nálož inovativního zvuku tudíž nečekejte ani na novince Innocents; Moby jede plynuje v zajetých kolejích, které naznačil už předchozími alby Wait For Me a Destroyed.

Poslechněte si Mobyho v Youradiu

Moby se pomalu, ale jistě vzdává ve svém nahrávacím studiu ve vlastní ložnici přímočarých melodií a jen tak si točí knoflíky. Ve dvanácti nových skladbách servíruje to, na co jsme dávno zvyklí – poklidné skladby s typickými beaty a s vokalisty, se kterými si jakožto skalní fanoušci už pomalu tykáte. Jiné skladby jsou tak na Innocents raritou, sofistikovaný ambient s prvky punku také těžko pohledáte. Kromě dynamického singlu The Perfect Life nezaujme deska ničím jiným než nevýrazným duchovnem. Tahle atmosféra ale albu neprospívá ani náladou, ani délkou skladeb – pětiminutové stopáže nejsou funkční a natahují skladby často až do bezedné nudy.

Moby není žádný velký zpěvák. Sám to o sobě často a s humorem říká, a proto si na desky často zve hosty. O vokály se tentokrát postarali jeho ostřílení kolegové Damien Jurado (Almost Home), Wayne Coyne (rytmický chorál The Perfect Life) či známá Skylar Grey (The Last Day). A jsou to právě oni, kdo zachraňují jinak spíše ploché skladby; příklad za všechny – skvělá, hutná Inyang Bassey v Don’t Love Me. Zapomenout bychon neměli ani na harcovníka Marka Lanegana (jenž mimochodem nedávno vydal povedenou desku coververzí Imitations), muže se skvělým chraplákem, který překvapil v The Lonely Night.

Tak trochu nuda a tak trochu podpultová záležitost pro fajnšmekry. Novinka Innocents je plná instrumentální hudby a pohromadě ji drží plejáda dobrých zpěváků, na nové Moby - Innocentsambiciózní album to ale může být poněkud málo. Obzvlášť, když s ním Moby na jaře plánuje turné.

Moby – Innocents
Vydavatelství: Little Idiot
Celkový čas: 64:27
Seznam skladeb: Everything That Rises, A Case For Shame (feat. Cold Specks), Almost Home (feat. Damien Jurado), Going Wrong, The Perfect Life (feat. Wayne Coyne), The Last Day (feat. Skylar Grey), Don’t Love Me (feat. Inyang Bassey), A Long Time, Saints, Tell Me (with Cold Specks), The Lonely Night (feat. Mark Lanegan), The Dogs

Témata: