Moderátorka Novy Emma Smetana: Písničky skládám od devíti let

Hana-Slivova

Emma Smetana (24) je napůl Češka a napůl Francouzka. Vystudovala mezinárodní vztahy ve Francii a Německu, ale hrála také v Ordinaci v Růžové zahradě. Na TV Nova nyní moderuje zpravodajské pořady a ve volném čase ráda vaří, spí, cestuje nebo skládá hudbu. Deset let chodila na klavír, má ráda The Beatles, Bloc Party nebo Nerez. A taky izraelskou scénu; z Izraele totiž pochází její přítel.

Říkáte, že skládáte hudbu a ve volném čase se věnujete kapele. Na internetovém profilu ale máte prozatím jen jednu skladbu This Is the First Time. Do jaké míry se nyní muzice věnujete? Na jaké nástroje hrajete?
Zpívám odjakživa, na klavír jsem chodila od šesti do šestnácti let a na kytaře se o harmonické akordy pokouším přibližně rok. S kapelou, kterou jsem založila teprve před půl rokem, zkoušíme pravidelně jednou týdně, ale koncertů jsme měli zatím jen pět. Snad by se to v blízké budoucnosti mohlo rozjet. Bohužel, na profilu je zatím jen jedna ukázka, což je ostuda. Musíme to napravit.

http://www.youtube.com/watch?v=mmdMHQQq7-M

http://www.youtube.com/watch?v=NTgXL7dC_yQ

Ve Vašem profesním profilu TV Nova hudbu nezmiňuje, píše se v něm pouze o herectví. Hrála a hraje hudba ve vašem životě zásadní roli?
Můj tatínek – hudební producent – mě k hudbě vedl odjakživa, takže si bez ní nedovedu představit ani den. Vlastní písničky jsem začala skládat v devíti letech, do patnácti jsem byla velmi produktivní. Následovala dlouhá pauza, ale založení kapely byl zvrat, díky němuž opět pilně skládám.

Emma Smetana (24) studovala politologii a mezinárodní vztahy na dijonské pobočce francouzské Science Po a na Freie Universität v Berlíně.

Její maminka je studenská aktivistka Monika Pajerová, teta Kateřina Jacques.

Emma má české i francouzské občanství, kromě francouzštiny a češtiny mluví anglicky, německy, španělsky a podle svých slov se "orientuje v hebrejštině".

Hrála v Ordinaci v Růžové zahradě, uvidíme ji také v Sukničkářích Jiřího Menzela. Poprvé se před kamerou objevila ve filmu Andrey Sedláčkové Rytmus v patách.

Půl roku má kapelu, se kterou prozatím odehrála pět koncertů.

Na profilu píšete, že zpíváte nejen anglicky nebo francouzsky, ale i hebrejsky. Jak jste se k hudbě z Izraele dostala?
Z Izraele je můj přítel. Díky němu jsem se začala učit hebrejsky a izraelskou hudbu považuji za jednu z nejinspirativnějších. V dnešní době neustálé hudební recyklace na mě izraelská hudební scéna působí zcela výjimečně, a tím mám na mysli jak samotné interprety, kteří bývají i autory, tak jejich skladby, aranže a celkový zvuk.

Podívejte se, jak Emma Smetana moderovala první ranní televizní noviny

Jaké jsou vaše oblíbené kapely, zpěváci či zpěvačky? Co poslední dobou nejraději posloucháte?
Beatles
, Beatles, Beatles, John Lennon… a také Stevie Wonder, Ray Charles, Aretha Franklin, Michael Jackson, Pavlov´s Dogs, Radiohead, Jeff Buckley, Bloc Party, Peter Doherty, Antony Hegarty… Z izraelské popové scény Aviv Geffen, Efrat Gosh, Eric Berman, Dudu Tasa, z té francouzské Christophe Willem.
Ve slabých chvilkách si nostalgicky pouštím hudbu svého dospívání, Backstreet Boys, 2be3 a Spice Girls. Z české hudební scény mám ráda Nerez, Neřež, Tata Bojs a Věru Bílou a Kale.

Poslední dobou nejraději poslouchám EP Unholy kapely mého přítele Peter Pan Complex.

Emma Smetana na festivalu United Islands

http://www.youtube.com/watch?v=FKZ9H14Wf3o

Vystudovala jste dvě vysoké školy, umíte pět jazyků. Co vás přimělo ke kroku ucházet se o roli moderátorky TV Nova?
Tušení, že by to pro mě mohlo být ideální zaměstnání. Dobře kombinuje to, co mě zajímá a co považuji za důležité, tedy aktuální dění, s tím, co mě baví, tedy audiovizuální exhibice.