MOFFOM – Ceny a ocenění

Marek-Bartos

Pátý ročník festivalu hudebních filmů MOFFOM je za námi a známe tak již jména vítězných snímků a osobností, kterým se dostalo ocenění za jejich díla. V krátkosti se tedy na ně podívejme.

Vybrané filmy letos soutěžily ve dvou sekcích, v odborné a divácké. V hlavní sekci vyhlásila nejlepší film odborná porota. U filmařů a hudebníku letos nejvíce zabodoval polský film Solo režiséra Macieja Pisarka. „Tento polský snímek přesně vyjadřuje vizi festivalu,“ stojí ve zprávě na oficiálních stránkách festivalu, která dále pokračuje větou: „Dokázal zprostředkovat hudbu obrazem a to navíc ojedinělým uměleckým způsobem.“

Čestná uznání poroty získaly dva další filmy: Kiss Loves You (Kiss tě milují) režiséra Jima Heneghana, který vtipně přibližuje kulturu skalních příznivců této rockové legendy, a potom snímek African Underground: Democracy In Dakar Bena Hersona, jenž se věnuje senegalské hip-hopové scéně a zkoumá také zangažovanost hudby do politiky afrického státu.

Divákům se oproti tomu nejvíce líbil film dokumentaristky Margarity Jimeno s názvem Gogol Bordello Non-Stop, při jehož projekci se malý sál Světozoru stal doslova bujarým hudebním klubem.

Ceny za celoživotní přínos do světa hudby si pak odnesli zpěvačka Marta Kubišová a folkový muzikant Peter Seeger.