Monkey Business hráli, Tonya rodila


Roku dvoutisícího osmého stala se kapela původu českého sto devadesátou osmou nejlepší kapelou světa. O pár dní později spustili Money Business lavinu energií nabitých koncertních vystoupení. V olomouckém U-klubu 15. října 2008 předvedli, že jsou jednou z nejlepších koncertních kapel u nás. Vtipní, energičtí, tančící, kreativní a hlavně – setsakra dobří!

Krátce po deváté večerní publikum přivítalo manažera kapely nesměle vyčuhujícího zpoza opony. A tak je to vždy (kromě pomrkávajícího muže v pruhovaném triku). Opičí nástroje mysticky zahalené oponou. Snad abychom neměli čas okoukat jim ty jejich instrumenty. Manažer kontroluje, že bude moci jedním pohybem, rychlým jako blesk, spustit černou látku a odhalit tak netrpělivě očekávané. A pak se tak stalo.

Začali bez příprav. Aniž by poslali někoho, kdo by pohladil publikum něžně po temeni a konejšivým hlasem je uvedl do hudební problematiky. Zahřívací kolo se nekonalo. Proč taky? A tak bez kapely, bez umrtvovače těch, kteří přišli na čas (jak je psáno v programu), rozbalili cirkus Monkey Business tak, jak jsme zvyklí a přece neobvykle. Chyběla Tonya. Chyběla jako osoba, chyběl její hlas, a přeci bych na ni chvílemi i zapomněla.

Ženský element však nechyběl. Postarala se o něj, během podzimu hostující členka „mankáčů“, Tereza Černochová. A postarala se vskutku okouzlujícím způsobem, tak, jak jsme čekali a těšili se. S grácií a úsměvem odzpívala bezchybně všechny party, které jí náležely. Jako by tahala energii ze samotného jádra, odněkud ze záložního zdroje Monkey Bussines. Bavila téměř všechny.

Podívejte se na klip Intercooler

Ovšem Tereza na pódiu nebyla sama. Ač byla prvkem, kterého si nikdo z přítomných nemohl nevšimnout. Svoje klasické entré předvedl Matěj Ruppert, nechyběly árie z luhů a hájů italských a českých. Nechyběly gymnastické vložky, plivání ohně ani oplzlé řečičky mezi jednotlivými songy. Jen jsem občas měla pocit, že mě pubertální konverzace o roštěnkách a fošně mezi Ruppertem a Holým přenáší na hip hop kemp pro třináctileté. Za nejvtipnější moment považuji chvíli, kdy se Matěj chystal skočit na ruce fanoušků/fanynek, kteří stáli v prvních řadách. První skupinka ho pustila k zemi, druhá vytvořila dostatečný prostor pro hladké přistání na podlaze, až ta třetí nezklamala a vynesla Matěje téměř ke stropu olomouckého U-klubu.

Mám vzkaz pro mladíka, který pokřikoval, že Tereza neumí zpívat: Až se ty naučíš zpívat, tak teprve pak hulákej!

A ještě mám pro fanoušky Tonyi: jen pár hodin po koncertě, kde na ni mimo jiné kapela vzpomínala, se Tonye narodil druhý synek jménem Niki Gusta. Tak ať je zdravý a krásný a silný!

Play list: Songs for all nations, Party shit, We fell better than Jan Hus, Allah took my tartar sauce, Slapstick, Save te robots, Artistic Suicide, Boner ,Amp on 11, BRANDE ,Kit bike, God is a, golie, Payback, Intercolor ,Weekend Warrior, Slim Jim, My friends Saturday night is over, Piece of my life.