Morcheeba se blíží. Poslechněte si její best of

matoush

Londýnská triphopová a v České republice veleoblíbená kapela Morcheeba v čele se skvělou Skye Edwards opět míří k nám. Na koncert se těšte v pátek 7. října v pražském KC Vltavská, ještě před tím si ale s námi připomeňte sedm morcheebích pecek.

Trigger Hippie

Hned na prvním studiovém albu Who Can You Trust? z roku 1996 se objevila píseň Trigger Hippie. V čem je tak výjimečná? Tím, že je pro Morcheebu naprosto typická. Elektrické kytary a strojově přesné bicí, nad nimi psychedelický vokál. Vítejte v žánru, kterému Morcheeba spolu s Massive Attack dali obsah: v triphopu.

The Sea

První singl The Sea z desky Big Calm (1998) se neosvědčil jenom na prodejních pultech, využili ji i jako ústřední melodii britské reality show Shipwrecked, zazněla v celé řadě reklam a vůbec vymetla skoro vše, co se v britských televizích vymyslelo. Proč? Možná proto, že televizní štáby chtěly ušetřit za efekty mořských bublin. A nebo třeba pochopili, že je vážně super.

http://www.youtube.com/watch?v=xqbUVcHSyss&ob=av2n%A0

Blindfold

Pokud umíte složit hudbu, máte k dispozici výrazný hlas a ještě točíte vtipné videoklipy, je to naprosto ideální kombinace. Morcheeba to všechno dokáže a skladba Blindfold z Big Calm je toho zářivým příkladem. Akorát to házení koťaty si kapela mohla odpustit.

http://www.youtube.com/watch?v=JiGDM4j9Wj0

Parts of the Process

Když v roce 2003 vydala Morcheeba bestofku, jmenovala se podle songu z roku 1998 – Parts of the Process. Ten se vryl do paměti sympatickou melodií a hlavně špičkovým houslovým partem.

http://www.youtube.com/watch?v=qQWZrDH5X8o

Rome Wasn’t Built in a Day

Když se řekne Morcheeba, vybaví se průměrně inteligentnímu posluchači středoproudu jediná píseň. Rome Wasnť Build In a Day prostě je nejúspěšnější, nejhranější, nejmilovanější a nejodsuzovanější píseň, co kdy kapela natočila. Úpsěšně jí zakončuje koncerty a přastože skladbu každý čeká, stejně se nechá zmátnout počáteční improvizací.

 

Undress Me Now

“Svlékni mě, víš jak, svýma očima,” zpívá se v refrénu pravděpodobně nejvýraznější skladby z desky Charango z roku 2002 Undress Me Now. Je silná, přesto klidná, tichá, v pohodě. A proto se nám líbí.

http://www.youtube.com/watch?v=NkeAJ6dKo98

Blood Like Lemonade

Titulní song nejnovější desky od Morcheeby Blood Like Lemonade je rytmický, zábavný a nepatrně soulový, přitom zní pořád jako Morcheeba. Tak se na ní jděte podívat na Vltavskou! Jestli se nechcete nechat překvapit playlistem, pak se podívejte, co Morcheeba hrála loni na podzim v pražském SaSaZu. Na koncertě jsme byli a psali jsme o něm.  

 

Témata: