Moves like Travolta: Top 5 tanečních kreací Johna Travolty

Stefan-Titka

John Travolta převzal na karlovarském filmovém festivalu křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. A my říkáme: bylo na čase! Nevíme, jak s přínosem filmu, ale minimálně za přínos světovým diskotékám si o nějakou tu cenu tento americký herec říkal už dlouho. Maroon 5 to měli špatně: Moves like Travolta, ne Jagger. Přesvědčte se s námi!

Horečka sobotní noci

Horečka sobotní noci musí Johna Travoltu budit ze spaní ještě dnes – tolik kroužení kyčlí nezažila snad ani Spartakiáda za celou dobu svojí existence. Disko Bible 70. let s natupírovaným Travoltou už dneska sice působí trošku legračně, ale fakt, že když si to Travolta namachrovaně štráduje ulicí, dokonce i obyčejná plechovka s barvou se houpe přesně do rytmu Stayin´ Alive od Bee Gees, prostě musí ocenit každý. I závěrečná pasáž, v níž to rozbalí na tanečním parketu a předvede všechno od „něcojakobreakdance“ až po „něcojakokozáčka“, má pořád wow efekt. Travolta to prostě měl v nohách.

http://www.youtube.com/watch?v=u1qN6gLbUMw

Pomáda

Obrázek toho, jak to nejspíš vypadalo v 50. letech v amerických autoservisech – spousta šrotu a ještě víc snů. Pomáda udělala z Travolty hvězdu a on z Pomády i díky svým tanečním kouskům klasiku, která stárne velmi elegantně. Nejvíc fascinující a popravdě i trochu znepokojující na celé sekvenci je snad jen ten fakt, že ať už se ve filmu zpívá o holkách nebo o autech, všichni mají pořád stejně roztoužené výrazy. Nejvíc, když John Travolta zasouvá motor pod kapotu.

http://www.youtube.com/watch?v=wK63eUyk-iM

Pulp Fiction

Kdyby měl John Travolta korunu za každý „nůžkový“ pohyb kolem očí na tanečních zábavách nebo diskotékách, možná by už dokonce života nemusel hrát (a nemusel by se tak kromě jiného objevit v nejhorším filmu všech dob Bojiště Země: Sága roku 3000). Oblíbený taneční trik, při kterém si myslíme, že jsme hrozně cool, ale ve skutečnosti to o našem tanečním skillu vypovídá jen to, že už nevíme, co s rukama. Nic naplat, napodobit takhle smyslný tanec v ponožkách jako v podání Travolty a Thurmanové se povede jen málokomu. A to si všimněte, že podle výrazů jejich tváří oba vypadají, jako by ani nevěděli, že tančí.

http://www.youtube.com/watch?v=jYID_csTvos

Tváří v tvář

V 90. letech byla kariéra Johna Travolty na pováženou,  ty tam byly hity Horečka sobotní noci nebo Pomáda. Nový impulz přišel s Quentinem Tarantinem (a zmíněným Pulp Fiction), který Travoltu de facto jako první protiobsadil a ukázal, že umí zahrát i záporáky. Toho se pak chytil celý Hollywood a od té doby se Travolta v padoušských rolích nezastavil. První taneček si s režisérem Johnem Woo dal už v Operaci: Zlomený šíp, ale naplno to společně rozbalili až o dva roky později ve filmu Tváří v tvář. Není v tom tentokrát tolik kyčlí, ale „krvavý balet“ pod taktovkou honkongského akčního režiséra vytěžil z Travoltových nastřádaných zkušeností na parketech maximum.

http://www.youtube.com/watch?v=G5GJHYXrjhY

Hairspray

Ne, tohle video sem opravdu patří. A ta plnoštíhlá žena, která vám říká, že „nemůžete zastavit rytmus“, je ve skutečnosti John Travolta namaskovaný k nepoznání. Tahle změna pohlaví ho sice každý den natáčení stála čtyři hodiny v maskérně, ale vyplatilo se. Jak sami vidíte, z videa plynou minimálně dvě věci: nezastavíte rytmus, ale nezastavíte ani obtloustlého Travoltu v ženských šatech. Nezanedbatelný bonus pro filmové fajnšmekry: ve filmu je i scéna, kdy Travoltovi vyznává lásku Christopher Walken!

Témata:,