Mr. Scruff a jeho hudba bez žánrových hranic uhranuli Roxy

Marek-Bartos

  Během včerejší noci v pražské Roxy se neupalovaly žádné čarodějnice. Jediné, co hlavní postava rozjetého hudebního programu Mr. Scruff spálila, byly žánrové hranice a zdánlivé přehrady mezi hudebními styly. Po jeho setu jako by snad nikdy žádné neexistovaly. Britský DJ včera opět dokázal, že hudební škatulky vytvořené moderní hudební kritikou nemusí vůbec nikoho omezovat. Blues, house, drum’n’bass… muzika, jako muzika, záleží přeci jen na tom, jestli se bavíte!

Popsat Mr. Scruffa jako „multižánristu“ je sice svůdné, ale nevystihli bychom podstatu jeho hudební filosofie. Sám totiž tvrdí, že důležité je pouze to, aby hudba měla nějakou duši. A je vlastně jedno, jakou hudbu si právě vy v této chvíli představíte. Přesnější by tedy asi bylo chápat jej jako „všehudebního“ věrozvěsta. Nebo průvodce hudbou 20. století.
Ten neodbytný pocit, že se právě nacházíte na nějaké exkurzi historického vývoje populární hudby, se návštěvníků Roxy držel celou včerejší noc. Tohle ovšem nebyla žádná školní muka, spíše poučný záškolácký večírek…

Dub nebo disneyovky, Mr. Scruff mixoval všechno. A skvěle
Mr. Scruff zahájil neobyčejnou noc bez fanfár a grandióznosti. Když jste kolem startovací desáté hodiny vstoupili na prázdný parket, působil v tu chvíli jako zcela obyčejný lokální DJ. Jenže po pozorném poslechu jeho setu už v ten moment bylo zřejmé, že muž za mixážním pultem nepochází z našich luhů a hájů. Jakého pražského DJe by ostatně napadlo mixovat syrový jamajský dub s melodiemi přeslazených disneyovek? Tyto raritní kombinace postupně dostávaly stále svižnější rytmiku, která konečně začala zvedat přítomné ze židlí a gaučů, takže prostor před pódium se v mžiku naplnil. Půl hodiny po půl noci již uvítací slogan na dvou plátnech umístěných vedle Angličana (které zase tolik zajímavé vizualizace nenabídly) oznámil ostrý start.
Latino a soul vystřídal breakbeat i čistokrevné disco a dav se ponořil do nekončícího tanečního rauše. Pauzu DJ nikomu nedopřál jednoduše díky tomu, že úplně chyběla hluchá místa.

Mr. Scruff mixuje žánry a boří mezi nimi hranice. Tenhle jeho taneční hit Get A Move On jste už určitě někdě slyšeli…

http://www.youtube.com/watch?v=MS_CLIF1h-o

Rozum a smysly posluchačů nechápavě žasly nad překvapivým přeléváním různých žánrů. Z neznámé funky skladby, odhadem ze sedmdesátých let, se nepozorovaně stalo nevlídné techno a zase naopak. Mr. Scruff sypal z mixáku jeden nápad za druhým. Návštěvníky pak obzvláště potěšily známé zremixované skladby jako Feeling Good od Niny Simone, nebo Rock Steady Arethy Franklin. Jestli měla včerejší noc vůbec nějaký zřetelný vrchol, tak jím byla hitovka samotného Scruffa s názvem Get A Move On. Ale nebyl by to on, kdyby i ji nezměnil a neaktualizoval.

Noc ani potom nebrala konce a lidé parket neopouštěli. S nadsázkou řečeno, muzika a kreativita Mr. Scruffa by je nepustila, i kdyby odejít chtěli…

Beatcase Night: Mr. Scruff
Praha, Roxy, 30. dubna 2009