Muži v černém zachraňují Zemi. Je to ale trochu nuda

Stefan-Titka

Muži v černém se vracejí po deseti letech. Will Smith se na plátně objevuje po čtyřech letech, aby si zopakoval roli Agenta J, jenž svět ochrání „před šmejdem z Vesmíru“. Tentokrát se ale bude cestovat v čase. Úkol? Překvapivě „jen“ zachránit parťáka. A Zemi.

Zkraťme to. Muži v černém III se vezou na stejné vlně jako předchozí dva díly. Do extrému vyhnaná stylizace béčkových sci-fi báchorek o roztodivných různotvarých mimozemských entitách ohrožujících Zemi, si v roce 1997 našla publikum, kterému se dostalo poměrně zábavné retro komedie, následované o dost slabším pokračováním v roce 2002. Trojka, což je asi dobrá zpráva, je rozhodně o něco lepší než nemastný, neslaný druhý díl. O něco.

Filmu hodně pomáhá už samotný námět, který přichází s filmově vděčným tématem cestování v čase. Poté, co z vězení uprchne „Nemesis“ Agenta K (Tommy Lee Jones), padouch Boris, trpící komplexem z chybějící ruky, o niž přišel před lety v souboji s K, rozhodne se cestovat v čase do minulosti a zabít K dřív, než k osudné události dojde.

Samozřejmě, že nejde jen o ruku, ale o osud celé planety, protože K před čtyřicet lety nejenže ustřelil Borisovi končetinu, ale – když už byl v tom – zároveň zabránil gigantické mimozemské invazi. Zamotávat se vše začne v momentě, kdy se  J (Will Smith) jednoho rána vzbudí s velkou chutí na kakao a jeho okolí se tváří, jako by K nikdy neexistoval. J se proto musí vrátit v čase a zachránit nejen svého parťáka, ale – když už je v tom – i celou Zemi.

Smutné je, že i přes docela zajímavou zápletku se scénáři nedaří vytěžit ji natolik, aby to po chvíli nezačala být nuda. Cestování v čase je vyřešeno velice jednoduše, což u podobně jednoduché série můžeme brát jako plus, ale bohužel čas na hraní, který si film jednoduchým nastavením předpřipravil, zůstává trestuhodně nevyužitý. Will Smith v interakci s Joshem Brolinem, hrajícím o čtyřicet let mladšího K, sice pár úsměvů přivodí, ale na deset let očekávanou komedii je té zábavy přece jen trochu málo.

Nejlépe tak film funguje v drobných detailech; třeba když Lady Gaga na obrazovce identifikují jako mimozemšťana. Samozřejmě, že o nějaké originalitě se tu moc mluvit nedá, protože popkulturní vtípky patří do kánonu série a viděli jsme je už několikrát, ostatně mimozemšťanem byl v jednom z předchozích dílů i Michael Jackson. Ve třetím díle se do řad mimozemšťanů připojí mimo jiné i Andy Warhol, jehož výstup obecně patří mezi to zapamatovatelnější z filmu.

Škoda, že podobných momentů nenabízí film víc. Už jen samotný nápad přenést Willa Smithe do 60. let, úseku dějin, kdy rasová nenávist hrála nezanedbatelnou roli, mohl přinést spoustu vtipných chvil. Film ale jako by se podobného stylu humoru bál a do těchto vod se vůbec nepouští. Všechny hrany obrousil na maximum při cestě za většinovým divákem, který hledá jen pár nenáročných, odporných obludiček, technických udělátek a mužů v černých oblecích.

Vznikl tak obyčejný, nevzrušivý produkt, ze kterého nejvíc ze všeho cítíte potřebu zainteresovaných lidí vydělat na zavedené značce. Všichni budou mít svá procenta, diváci do kina zajdou, protože Avengery viděli už dvakrát, protože Will Smith s brýlemi vypadá docela cool a protože žádný biják, ve kterém hraje, tu už dlouho nebyl.

Muži v černém III (Men In Black III)
Komedie / Sci-fi / Akční
USA, 2012, 104 min
Režie: Barry Sonnenfeld
Hrají: Will Smith, Tommy Lee Jones, Josh Brolin, Jemaine Clement, Lady Gaga, Emma Thompson a další
Premiéra v ČR: 31. května 2012