Muzikál ze střední 3 – maturitní ročník aneb Shiny happy people


Verš REM Shiny happy people mi vytanul na mysli v posledním záběru tohoto filmu. Všichni jsou tak dokonalí, všichni tak instantně šťastní…

Ano, od muzikálu těžko čekat komplikovaný děj. Tento žánr staví na efektech: pohledných hercích a herečkách, propracované choreografii, výrazném svícení, divácky atraktivních lokalitách a chytlavých melodiích. Kultovní muzikál má navíc ještě šmrnc a jiskru. Všechny jmenované ingredience muzikálu tento film má. Až na tu jiskru a šmrnc. Atmosféra připomíná spíše chtěné veselí pionýrského tábora než život na střední škole. Tedy, letního tábora s desítkami milionů korun rozpočtu. Vše je hyperkorektní a slušňácky sterilní – až se mi zastesklo po přidrzle rozpustilé Pomádě.

Oživení v podání blonďaté pipky Sharpay
Troy a Gabriella (Zac Efron a Vanessa Hudgens) jsou dokonalý pár jako z reklamy mobilního operátora. Vanessa hraje na strunu roztomilé holčičky, jejich vztah se Zacem ale postrádá jakékoliv jiskření. Nevím, do jaké míry je tato věc záležitostí hollywoodské cenzury a do jaké míry záměrem tvůrců, ale snímek je opravdu překvapivě bezpohlavní. Pikantním osvěžením příběhu je blondýna-pipka Sharpay (Ashley Tisdale) a její trable s obdivovatelkou-rivalkou Tiarou. Herečka zde měla větší prostor pro svoji postavu a zhostila se své role s gustem. A tak jsou Sharpey spolu s bratrem Ryanem nejživotnější figury.

Jinak ve filmu najdete klasické klišé: obrýlená emo-umělkyně, mladá ambiciózní Afroameričanka, rocker-mimoň… A když už jsem u těch klišé, největším z nich jsou dialogy, veskrze nemastné neslané, jako z příručky „jak napsat film pro mladé snadno a rychle“. Tento film by mohla být výborná kulisa pro holčičí mejdan. Když rodiče odjedou, vy si pozvete kámošky a pustíte si DVD. Můžete se kochat hezkými kluky, obhlížet oblečení, obdivovat choreografii a dle možnosti se i přidat k šou…, a zároveň si v průběhu filmu povídat.

Muzikál ze střední 3 – maturitní ročník
USA
Režie: Kenny Ortega
Hrají: Zac Efron, Vanessa Hudgens, Ashley Tinsdale, Lucas Grabeel, Corbín Ble