My Bloody Valentine v Praze: Moje uši krvácejí

ondrejbambas

„A pokud neohluchnul, tak špatně slyší dodnes,“ dal by se ve stručnosti popsat stav návštěvníka pražského koncertu My Bloody Valentine. Irská shoegazeová skupina se rozhodla otestovat statiku pražské Archy pomocí hluku. Výsledek: divadlo obstálo, sluch přítomných méně. Za ten zážitek to ale stálo.

Předkapely nejsou na vystoupeních My Bloody Valentine zcela obvyklý jev, přesto se v rámci české zastávky dostalo na rakovnickou skupinu Manon Meurt. Půlhodinové vystoupení tohoto kvarteta zkrátilo čekání na hlavního interpreta příjemným způsobem. Jejich shoegaze je více čitelný a méně zastřený než to, co předvádí My Bloody Valentine, a muzika Manon Meurt tak trochu připomíná i klasičtější rockové kapely 90. let typu The Cranberries nebo Manic Street Preachers. V delších instrumentálních pasážích byl ale nejjasnější vliv Sonic Youth nebo právě My Bloody Valentine. Publikum to ocenilo velkým potleskem.

Poslechněte si My Bloody Valentine v Youradiu

Pokud hráli Manon Meurt docela nahlas, ta správná hladina se ozvala po deváté. Při vstupu do sálu Divadla Archa se sice rozdávaly špunty do uší, ale to, co mělo přijít, se dá nazvat jako hlukové peklo; naznačovalo tomu ostatně i pódium zastavěné aparáty, jejichž rozložení připomínalo spíše velké obývací stěny starých panelákových bytů.

Jestliže vloni vyhráli titul nejhlasitější show Swans, My Bloody Valentine jim prvenství hravě vzali. Konkurovat by jim mohla snad jedině letadlová runway. Je proto až s podivem, kolik krásy se do takové zvukové síly dá vměstnat – a kolika lidem to dělá dobře. Upřímně, se špunty to prostě nebylo ono. Vědom si možných následků jsem je po prvních dvou minutách odložil a masochisticky se nechal ničit kytarovou náloží.

My Bloody Valentine naživo

http://www.youtube.com/watch?v=H8jtvjGdNSk

Protože kapela hraje na turné stále ten samý setlist, nebylo těžké si zjistit, co fanoušky čeká. Překvapivě velkou odezvu si získaly písně z aktuální desky mbv, které se mezi dvacetileté songy vměstnaly čtyři. Krom řadovek neopomněla pětice ani dvě EP. Právě z jednoho z nich, You Made Me Realise, zazněla po ostrém začátku i první pomalejší a tišší věc Cigarette In Your Bed. Podobných pasáží se během koncertu už moc neobjevilo a stejně jako nešetřili hudebníci diváky, nešetřili ani sebe. Například bubeník Colm Ó Cíosóig si odpočinul od paliček pouze při skladbě Wonder 2, a i tak ji musel odehrát na kytaru.

Vystoupení doprovázela velká projekce, jejíž abstraktní výjevy se doslova vymaňovaly rozměrům plátna a společně se světly dobře reflektovaly náladu; díky skladbám z debutu Isn’t Anything nebyla ani tolik zasněná s pohledy směrem k botám jako spíš punková. Spojit tyhle dvě polohy dokázala právě hlasitost, jen škoda, že její součástí nebyl i zpěv. I přes dobře odvedenou práci zvukaře byl lidský hlas to poslední, co mohl posluchač v Arše rozeznat.

My Bloody Valentine
Praha, Divadlo Archa, 10. června 2013
Support: Manon Meurt

Seznam skladeb:

I Only Said, When You Sleep, New You, You Never Should, Honey Power, Cigarette In Your Bed, Only Tomorrow, Come In Alone, Only Shallow, Thorn, Nothing Much To Lose, Who Sees You, To Here Knows When, Wonder 2, Soon, Feed Me With Your Kiss, You Made Me Realise

Témata:,