My Chemical Romance nebojují se zlou korporací, ale sami se sebou

Jana-Moravcova

Jak se co nejsnadněji vymotat ze škatulky emo, zvlášť po posledním temném albu Black Parade? Američané My Chemical Romance na to šli od lesa, respektive od pestrobarevné punkové diskotéky. Na novince s předlouhým názvem se snaží o něco, co si zasluhuje podrobnější rozbor. Jedním slovem jejich zuřivé zvukohrátky a míchání žánrů totiž popsat nelze.

Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys je čtvrtý studiový počin

) či Zero Percent, které chvílemi trochu splývají.
Punkrockové melodie sice střídají rockové kusy napěchované energií – Save Yourself, I’ll Hold Them Back a Destroya – oproti starším, propracovanějším skladbám typu Famous Last Words je ale i proklamovaný pilotní singl Na Na Na jednoznačným zklamáním.

V dlouhém tracklistu patnácti kousků se pak, aby byl koláč plný všech chutí, objeví i příjemné stadionovky Summertime (

) a The Kids From Yesterday, které můžeme chápat jako odlehčení pro mainstreamového fanouška, či rytmické tanečnější kousky s přídavkem syntezátorů typu Planetary (Go).

My Chemical Romance se vydali nesnadnou cestou. I když by už dávno měli mít vybráno, stále (anebo právě teď?) ještě nevědí, kam přesně se zařadit. Méně agresivní pokusy o rozvernou punkovou Danger Days - My Chemical Romanceatmosféru ale kapele každopádně dost sluší, a i když ji posouvají blíže k „boybandu“, znějí o poznání vyspěleji než v momentech, kdy z písniček slyšíme pouhou kopírku Green Day. Zkrátka, ve chvíli, kdy MCR nechají punk punkem a jedou sami za sebe, jsou mnohem více uvěřitelní.

My Chemical Romance – Danger Days: The True Lives of the Fabulous Killjoys
Vydavatelství:
Warner Music
Celkový čas: 54:05
Seznam skladeb: Look Alive, Sunshine; Na Na Na (Na Na Na Na Na Na Na Na Na), Bulletproof Heart, SING, Planetary (GO!), The Only Hope for Me Is You, Jet-Star and the Kobra Kid/Traffic Report; Party Poison, Save Yourself, I’ll Hold Them Back; S/C/A/R/E/C/R/O/W, Summertime, Destroya, The Kids from Yesterday; Goodnite, Dr. Death; Vampire Money

Témata:, ,