My Fair Lady, Vlasy a další muzikály, které dobyly svět


Přestože se 60. léta v Hollywoodu považují za úpadkové období, hudebnímu filmu a především muzikálu se dařit nepřestalo. Důkaz? Legendární muzikály v čele s West Side Story (1961), My Fair Lady (1964) nebo Za zvuků hudby (1965), všechny jako filmové adaptace úspěšných broadwayských muzikálů.

Muzikálu West Side Story se podařilo proměnit neuvěřitelných deset z jedenácti nominací na Oscara, získal také tři Zlaté glóby, cenu Grammy a mnoho dalších ocenění. Příběh dvou newyorských pouličních gangů ze západní čtvrti – Tryskáčů a Žraloků – se inspiroval Shakespearovým dramatem Romeo a Julie. Choreograf Jerome Robbins proslul neúnavným opakováním tanečních a zpívaných scén až na pokraj fyzických sil hereckého ansámblu, a tak překročil rozpočet i termín dokončení filmu. Robbinse vyhodili, film dokončoval jeho spolurežisér Robert Wise. Hudba skladatele Leonarda Bernsteina se stala nesmrtelnou klasikou, známá je především píseň I Feel Pretty. Postavu Marie hrála Natalie Wood, ovšem ve zpívaných pasážích ji dabovala zpěvačka Marni Nixon.

Poslechněte si song I Feel Pretty z muzikálu West Side Story

Režisér George Cukor, tvůrce úspěšného muzikálu z 50. let Zrodila se hvězda, natočil v roce 1964 snímek My Fair Lady. Muzikál vznikl pod taktovkou Warner bros. podle známé dramatické předlohy Georgea Bernarda Shawa Pygmalion a stal se okamžitě hitem. Dostal osm Oscarů a podobně jako West Side Story získal film tři Zlaté glóby a další prestižní ceny. Hlavní roli profesora Higginse hrál stejně jako v původní broadwayské verzi Rex Harrison, ale Lízu Doolittle ztvárnila slavná Audrey Hepburn namísto tehdy neznámé divadelní herečky Julie Andrews. Zpěv ovšem nepatří Audrey Hepburn, nýbrž opět Marni Nixon. Ta se záhy objevila v malé roličce v muzikálu Roberta Wiseho Za zvuků hudby, kde už zářila jako hlavní hvězda Angličanka Julie Andrews.

Poslechněte si The Rain in Spain ve filmu My Fair Lady

http://www.youtube.com/watch?v=uVmU3iANbgk

Poslechněte si písničku Do re mi fa ve filmu Za zvuků hudby

http://www.youtube.com/watch?v=S7_hTOYZp38

Dylan klepal na nebeskou bránu
Významnou část hudebních filmů tvořily rovněž rockové muzikály. V polovině 50. let nastoupil spolu s novou generací i nový hudební žánr rock ´n´ roll a jeho král Elvis Presley hrál v několika populárních filmech. Debutoval v roce 1956 westernovým muzikálem Love Me Tender, poté jeho účast dopomohla k úspěchu muzikálům Vězeňský rock nebo King Creole (píseň

pro Sama Peckinpaha a jeho slavný western Pat Garrett a Billy Kid (1973), ve kterém si zahrál vedlejší roli.  

70. a 80. léta znamenala pro hudební film stagnaci. Za zmínku stojí jen hollywoodské filmy Miloše Formana Vlasy (1979) a drama o slavném skladateli Amadeus (1984), které získalo osm Oscarů! Dále hudební oscarový dokument Woodstock (1970), historický muzikál Jesus Christ Superstar (1973) nebo hororová komedie The Rocky Horror Picture Show (1975). Přišel čas tanečních filmů, z mladého Johna Travolty udělaly zbožňovanou ikonu filmy Horečka sobotní noci (1977) a Pomáda (1978), které rozpoutaly obrovský zájem o disko hudbu po celém světě. Mezi další romantické muzikály lze zařadit Flashdance z roku 1983 nebo Hříšný tanec v hlavní roli s Patrickem Swayzem a Jennifer Grey (1987).

Evita, hit 90. let
V 90. letech se začaly více prosazovat animované muzikály z dílny Walta Disneyho, například Aladin, Kráska a zvíře, Lví král nebo Pocahontas. Naprosto odlišný, ale kouzelný byl animovaný hororový muzikál

(1993) režiséra Henryho Selicka z produkce Tima Burtona. Z tvorby 90. Let vyčnívají jen dva hrané filmy. Prvním byla Evita Alana Parkera, biografický muzikál o obdivuhodné manželce argentinského prezidenta Perona, v němž získala Madonna Zlatý glóbus za výkon v hlavní roli. Stejně jako autor hudby Andrew Lloyd Webber, který si ještě odnesl zlatou sošku od americké Akademie. Uspěl i film Všichni říkají: Miluji tě režiséra Woodyho Allena. Oba snímky pocházejí z roku 1996.

Podívejte se na Madonnu v Evitě

http://www.youtube.com/watch?v=ndcChsTha48