Na barvě nezáleží?


Móda, to je takový kruh. Po úzkém musí přijít široké, po křiklavém musí přijít tlumené. Stále se do sebe přelévají dva elementy. Je to patrné i na pouliční módě, ale celý vývoj tam probíhá přirozeně. Skvělým příkladem je 30 let historie kultury oblékání v rytmu hip hopu. Současným idolem tohoto stylu je Snoop Dogg.

Jsme v New Yorku 70. let. Čtvrtí zní James Brown a Cool Herc začíná na dvou gramofonech míchat desky. Nikoho by nenapadlo, že na příštích 30 let ovlivní černoši populární kulturu tak zásadním způsobem. Převládá elegance. Módní jsou úzké kalhoty, vypasovaná saka a celý vzhled podtrhují klobouky a čapky.

Soulové vokály vytlačuje rap, začíná se tancovat ve stylu breakdance a s ním se do pouliční módy dostává uvolněnost. V úzkých kalhotách se prostě breakovat nedá, a tak se začínají mnohem častěji nosit tepláková soupravy. Syntetická mikina na zip se natrvalo stane součástí hip hopové kultury stejně jako boty Superstar, původně basketballové, které si „breakaři“ a graffiti umělci v tu dobu tak oblíbili. Pouliční módu zásadně ovlivňuje sportovní oblečení.

Zanedloho se začnou nosit také mohutné „bufy“ tenisky typu Air Force s širokými tkaničkami a široké kalhoty. Přidávají se i kšiltovky. Jsme v 80. letech a na ulicích zní z „ghetto blasterů“, velikých přenosných magneťáků, oldschool rap.

Kriminalita je vysoká a černoši často vytvářejí organizované gangy. Zdrojem obživy je prodej drog a zbraní. Jsme stále na okraji společnosti. Módu na dlouhou ovlivní zkušenost z vězení, kde se údajně nesměli nosit na kalhotách pásky, aby se vězni neoběsili. Tak vznikla móda takzvaných sagging pants, širokých kalhot bez pásku, které drží jen na bocích a dotyčnému tak koukají trenky. Nosí se bomber, většinou kožená letecká bunda, mikiny s kapucou a těžké kotníkové pracovní boty. Zlaté šperky a hlavně tlusté řetězy jsou nezbytným doplňkem. S nástupem gangsta rapu se stane módou i vzadu vykasané triko z kalhot nebo síťka do-rag, původně chránící vlasy při spánku. „Do“ pravděpodobně vzniklo zkrácením slova hairdo, tedy účes.Tato kombinace oblečení se brzy stává symbolem zločince, někteří se chtějí odlišit a tak se inspirují mafií 30. let a začnou nosit obleky, klobouky i krokodýlí boty, kterým se začne říkat  zkráceně gator shoes. Tento styl oblékání se mezi hip hopery objevil nejdříve na západním pobřeží USA, ale i v New Yorku se ujalo oblékání ve stylu „shiny suit man“ hlavně díky raperovi, který si říkal Puff Daddy.Najednou jsme se z ulice přesunuli do drahých klubů a vil s bazény. Hip hop se stal popem  a začínají se o něj zajímat známé značky oblečení. Jeden z prvních byl Tommy Hilfiger, výrobce klasického sportovního oblečení. Jako první do své kampaně využil rapery a jeho oblečení se stalo hitem. Dokonce mnoho raperů si založilo vlastní značku oblečení.  V současné době se hip hopová móda opět vrací k eleganci. Mnoho hip hopových umělců si zase oblíbilo kloboučky a obleky. Zdá se tedy, že jsme se vrátili na začátek, do 70. let, ale dnešní móda je ještě ležérnější. A inspirace 80. léty je také už nějakou chvíli patrná, nejen na výstřelcích rappera Snoop Dogga, který má také svou značku oblečení.

Témata:,