Na bulharských pískách vede folk(lor)


Až budete na dovolené v Bulharsku po večerech v hotelovém pokoji spokojeně chroupat šopský salát, nezapomeňte si k tomu pustit tamní rádio. Rytmická a melodická bulharská hudba vám bude dobrým společníkem a Bulhaři navíc ocení, že posloucháte jejich zpěvačky a zpěváky.  

Bulhaři jsou na své folkové zpěváky a zpěvačky velice hrdí. Když někde zazní, na parketě neskončí leda beznohý Bulhar nebo právě cizinec. Zajímavé je, že většina tamních hudebních hrdinů sou ženy. Jen se podívejte: Anelia, Emanuela, Veronika nebo Emilia.

Poslechněte si zpěvačku Emilii

http://www.youtube.com/watch?v=-SxnWZrWRz0

Bulharský folk(lor) zaručeně poznáte díky neobvyklým nástrojům, kterými se zpěváci doprovází. Nejčastěji je to tambura (něco jako loutna), gajda (dudy z kozí kůže) nebo gaval (speciální píšťala).
Pokud vám z těchto upištěných balkánských rytmů leda tak píská v uších, můžete vyzkoušet popovější melodie. Desi Dobreva, blondýnka, která se snaží prorazit i v Americe, je příkladem docela slušného bulharského popu. Velice oblíbeným a úspěšným popovým zpěvákem je Miro, který válcuje bulharské hitparády.

Tohle je Miro

http://www.youtube.com/watch?v=rLgCtKWVSPs

Až vyrazíte na nějakou z bulharských diskoték, mějte uši na stopkách. Jestliže místní DJ nezahraje projektu Deep Zone, něco je špatně. Tahle parta totiž svou zemi směle zásobuje  taneční hudbou a občas vytvoří i nějaký remix. Ostatně z Deep vyšla na sólovou dráhu i zpěvačka Joanna Dark, jež nyní slaví úspěchy se singlem Celuvka Za Sbogom.

Bláznivý klip Joanny Dark

http://www.youtube.com/watch?v=6qWXimpMbdo

V Bulharsku bychom našli i rockové a metalové kapely, těmhle stylům se tam ale příliš nedaří. V současné době obdarovává bulharské posluchače rockovou hudbou zpěvák Toma. Otázkou zůstává, jak dlouho se mu bude dařit, protože do hudebního průmyslu se dostal z bulharské obdoby našeho Česko hledá Superstar. I když je jeho album plné ostrých rockových songů, v současné době sklízí ovace z vrcholu bulharských hitparád s baladou Niama Miasto v Teb.

Drsňák Toma

Když budete v Bulharsku, nalaďte si:

Radio Bulgari – 103,0 MHz    
Varianta českého Radiožurnálu.
Radio Brava
– Frekvence podle kraje (http://www.radiobravo.com/)  
Rádio zaměřené především na pop.

Témata: