Na doraz, špatný film s dobrým Downeym juniorem

Marek-Bartos

Trochu povyražení v zimní plískanici se nám pokouší doručit komedie Na doraz s Robertem Downeym Jr. v hlavní roli. Ctitelé charismatického herce by neměli váhat ani sekundu, jelikož Downey je ve formě. Škoda jen, že jeho roli (stejně jako celý film) zapomenete, jen co vylezete z kina.  

Režisér Todd Phillips (autor kousků Road Trip nebo Starsky a Hutch) vsadil ve svém posledním projektu opět na spolupráci s vycházející komediální hvězdou Zachem Galifianakisem. Kdybyste snad nevěděli, o kom je řeč, tak vězte, že se jedná o obtloustlého vousatého kudrnáče z režisérovy poslední a veleúspěšné komedie Pařba ve Vegas. Co vznikne, když se k Phillipsovi a Galifianakisovi připojí ještě sympatický fešák s hlubokýma hnědýma očima Robert Downey Jr.?
Komedie Na doraz, jinak bohužel nic moc zvláštního. Za první týden v amerických kinech sice utržila něco přes 30 milonů dolarů a na straně producentů tedy vládne spokojenost, hloupé ale je, že ta se na diváka automaticky nepřenáší.

Neviděl jsem to už někde?
O co tedy ve filmu jde? Právník Peter (Downey) spěchá z Atlanty do L.A. (tedy napříč USA) za svou manželkou, která mu má porodit syna. Neobvyklé okolnosti ho svedou na dlouhou a vyčerpávající cestu s příliš spontánním hercem Ethanem (Galifianakis), kterému je ještě k tomu vydán na pospas, protože před tím přišel o všechny kreditní karty a peníze. On ale musí být v L.A. včas a za každou cenu…

Podívejte se na ukázky z Na doraz

http://www.youtube.com/watch?v=hXIBjgTG9cY

Dva odlišné temperamenty dávají dohromady klasický příběh, v němž k sobě zúčastněné osoby musejí najít cestu. Když k téhle výchozí pozici přičtete legrační doplňky typu Ethanova sexuchtivého pejska, marihuany či trvalé, máte docela lacinou zápletku. Jistě, najdou se i momenty, které rozesmějí celý sál, ty ale za chvíli vyváží samoúčelné gagy, které sotva balancují na hraně dobrého vkusu. Hlavní dvojka sice dělá, co může, ale ani ona nezachrání snímek před tím, aby se o něm nakonec nemluvilo jako o předvídatelném, laciném a otřepaném. Celkem dobře se sice bavíte, ale za celou dobu se nemůžete zbavit pocitu, že tohle jste již někde viděli, tušili, jak to zhruba dopadne, a navíc to tehdy bylo snad i legračnější.

Slabý scénář zkrátka nezachránil ani Downey junior, ani režisér Phillips. Na doraz je zkrátka zábava na jedno použití, která se zmiňované Pařbě ve Vegas nepřiblížila bohužel ani na dohled.

Na doraz (Due Date)
USA, 2010, anglická verze, české titulky
Režie: Todd Phillips
Hrají: Robert Downey, Jr., Zach Galifianakis, Michelle Monaghan,
Juliette Lewis a Jamie Foxx
Premiéra v ČR: 2. prosince 2010