Na festival do Varů míří Uma Thurman

Nově ohlášeným hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je americká herečka a producentka Uma Thurman. Držitelka Zlatého glóbu za film Duševní slepota, oscarové nominace za Pulp Fiction: Historky z podsvětí a více než dvacítky ocenění z přehlídek a festivalů převezme při slavnostním zahájení Cenu prezidenta festivalu.

Tato soutěž již byla ukončena.

Stejné ocenění Jiří Bartoška předá v závěru přehlídky americkému herci a hudebníkovi Jeremy Rennerovi. Držitel dvou oscarových nominací hrál například ve snímku Smrt čeká všude, byl hvězdou akční série Avengers, filmu Captain America a dvou pokračování Mission Impossible.

Na festivalu, jehož 52. ročník se uskuteční od 30. června do 8. července, představí svůj nejnovější snímek Wind River, který získal v Cannes v soutěži Un Certain Regard Cenu za režii. Podle Bartošky Renner patří k hercům s rozmanitou filmografií, v níž nechybí tituly vstřícně přijímané publikem i kritikou.

Podle dříve zveřejněných informací bude hostem festivalu i letošní držitel Oscara, Zlatého glóbu a dalších ocenění za hlavní roli ve filmu Místo u moře Casey Affleck, dostane Cenu prezidenta. Stejné ocenění převezme za umělecký přínos české kinematografii filmař Václav Vorlíček. Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii obdrží na zahajovacím večeru skladatel James Newton Howard; poté i britský režisér Ken Loach a jeho scenárista Paul Laverty.

„Zahajovacím filmem bude netradiční romantická komedie Pěkně blbě režiséra Michaela Showaltera. Snímek bude následně uveden do kin v rámci distribučního labelu KVIFF Distribution, který je společným projektem MFF Karlovy Vary, společnosti Aerofilms a České televize,“ upozornil umělecký ředitel Karel Och.

Zahajovací film bude uveden ve Velkém sále Thermalu a současně i na dvou veřejných projekcích. Přehlídku zakončí sci-fi Denise Villeneuva Příchozí s Jeremym Rennerem v hlavní roli.

V hlavní porotě usedne i slovenský scenárista a producent Štefan Uhrík, který v roce 1992 založil na karlovarském festivalu proslulou sekci Fórum nezávislých. Od roku 2007 byl do loňska programovým ředitelem Febiofestu.

V další statutární porotě Na východ od Západu bude za Česko producentka Karla Stojáková, která v roce 2005 založila první festival asijských filmů v Praze Filmasia. Produkovala hrané filmy Restart a Normal Julia Ševčíka a byla koproducentkou dramatu Kukuřičný ostrov, které ve Varech zvítězilo v roce 2014.

Producentka Pavla Janoušková Kubečková ze společnosti Nutprodukce bude členkou poroty dokumentárních filmů. Spolupracovala na minisériích HBO Hořící keř Agnieszky Hollandové a Pustina, spoluprodukovala zatím její poslední film Přes kosti mrtvých, oceněný Stříbrným medvědem na Berlinale.

Karlovarský kraj ve spolupráci s festivalem připravil letos mimořádná představení v kinech v Ostrově, Sokolově, Chodově, Chebu a v Mariánských Lázních. V úterý 4. července tam diváci bezprostředně po prvním uvedení v Thermalu zhlédnou novinku režisérky Sofie Coppoly Oklamaný s Nicole Kidman v hlavní roli.

Videa: Znělky, které znáte a které všichni milujeme

Příběhy sériových vrahů speciál: Životní story 3 zločinců, kteří inspirovali horor Wolf Creek