Na festivalu Pohoda se zřítil stan. Jeden mrtvý, desítky zraněných


Na festivalu Pohoda v Trenčíně se v sobotu odpoledne při bouřce a děšti zřítil stan O2. Neštěstí si vyžádalo jednu oběť na životě, 15 těžce zraněných a 17 lehce zraněných návštěvníků. Úmrtí potvrdil slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. Obětí je 29letý muž z Piešťan. Další tři těžce zranění leží podle ČTK v kómatu. Pořadatelé festival ukončili.  

Podle informací z podvečerní tiskové konference bylo hospitalizováno 52 lidí. Sanitky je rozvezly do nemocnic v Trenčíně, Prievidzi, Piešťanech, Povážské Bystrici, Bojnicích a v dalších městech. Organizátoři se v oficiální tiskové zprávě zmiňují o 68 zraněných. Mezi zraněnými na festivalu Bažant Pohoda je podle sme.sk také jedna Češka. Slovenská televize TA3 s odvoláním na zdravotníky informovala o třech mrtvých mladých lidech. Mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví to ale sme.sk popřela.

Neštěstí se odehrálo kolem 15:30. Organizátoři krátce předtím oznámili, že kvůli přicházející bouřce na tři hodiny festival přerušují. Diváci se před deštěm schovali i do velkého O2 stanu. Podle svědků se do něj opřel vítr, načež se konstrukce a plachta zřítila na lidi uvnitř. Podle televize Markíza plachta vážila čtyři tuny a byla údajně druhá největší v Evropě. Scéna hrůzy prý trvala pouhých 20 sekund.

Na festivalu Bažant Pohoda měla svou redaktorku i Koule.cz. Nic se jí nestalo a v současné době je na cestě domů. Zítra se na Kouli objeví její článek o tom, co se na akci dělo a co neštěstí přecházelo.

Podle sme.sk leží na chodbách trenčínské nemocnice na vozících asi 20 lidí s poraněními hlavy a rukou. "Stalo se to během koncertu (hiphopové skupiny) AMO," řekl serveru asi dvacetiletý Petr. Stan se prý náhle vzdul a pak už začaly padat jeho podpěry. Nic víc si nepamatuje. Podobně jsou na tom i ostatní pacienti. Jitka z Hodonína si zase pamatuje, že silný vítr podfoukl stan a shodil střední sloupy.

Na festivalu Pohoda bylo v sobotu dopoledne asi 33 tisíc lidí, vládlo mu tropické počasí. Pohoda je největší slovenský letní hudební festival. Na letišti u Trenčína probíhal od pátku a skončit měl v neděli. Měl nabídnout na osmi pódiích celkem přes 130 vystoupení. Dnes měly na festivalu zahrát například Klaxons nebo korejské Ahn Trio a pražští Tata bojs.

Podle iDNES je dnešní tragedie druhá smrtelná nehoda na tomto festivale za poslední tři roky. V létě 2006 po skončení Pohody spadl z konstrukce pódia jednadvacetiletý mladík z Prahy, který pracoval jako "bedňák" pro jednu z dodavatelských firem festivalu. Loni smrtelné neštěstí poznamenalo jiný slovenský hudební festival HARDfest v Jaslovských Bohunicích. Zemřeli při něm dva mladíci ve věku 17 a 18 let, na které spadly stromy. Další lidé byli zraněni.

Témata: